LGS Tercih Süreci: Kaç Tercih Hakkınız Var? MEB E-Okul ve Tercih Robotu İle Adım Adım Rehber!
LGS tercihleri için beklenen an geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’na göre süreç bugün başladı. Adaylar, merkezi sınav puanına göre öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme kapsamında öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar arasından 3 ayrı grup tercih yapabilir. Merkezi sınava katılmayan öğrenciler ise sadece yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar için 2 grup tercih kullanacak. Öğrencilerin işini kolaylaştırmak amacıyla LGS tercih robotu devreye alındı. 2025 LGS tercihlerinin nasıl yapılacağını ve tercih hakkını öğrenin! MEB e-okul LGS tercih ekranıyla detaylara ulaşın.

2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyuruldu. Kılavuza göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde gerçekleştirilecek ortaöğretim kurumları için tercih süreci bugün itibarıyla başlamış olup, 24 Temmuz'da tamamlanacak. 8. sınıfı başarıyla tamamlayan öğrenciler, yerleşim işlemleri için tercih ve nakil başvurularında bulunabilecekler. Tercih işlemleri, e-okul platformu üzerinden ya da herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğü aracılığıyla gerçekleştirilebilecek. Okul türleri, şehirler, ilçeler ve 2024 yılına ait yüzdelik dilimler, LGS tercih robotu sayesinde öğrenilebilecek. LGS tercihleri nasıl yapılacak ve kaç tane tercih hakkı var? e-okul üzerinden detaylı bilgiye ulaşmak mümkün!

2025 LGS TERCİHLERİ İÇİN SÜREÇ BAŞLADI
Milli Eğitim Bakanlığı, "2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nu resmi olarak yayımladı.
Bu kapsamda, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ile gerçekleştirilecek ortaöğretim kurumları için tercih süreci, 14 Temmuz 2025 tarihinden itibaren başlamış ve 24 Temmuz 2025 saat 17.00'de son bulacaktır.

ORTAÖĞRETİM OKULLARINA GENEL BAŞVURU ŞARTLARI
2024-2025 eğitim öğretim yılında, ortaokul veya imam hatip ortaokulu 8. sınıfını başarıyla tamamlamış veya açık öğretim ortaokulundan mezun olanlar,
Sınavla öğrenci kabul eden okullar için merkezi sınav puanına sahip olmaları,
Başvurulacak okulun kayıt kabul şartlarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

LİSE TERCİHİ NASIL YAPILIR?
8. sınıfı başarıyla tamamlayan veya mezun durumundaki öğrenciler, yerleştirme işlemleri kapsamında tercih ve nakil başvuruları yapabilecekler.
Tercih işlemleri, öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr adresinden ya da herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden gerçekleştirilebilir. Yapılan tercihlerin mutlaka ilgili ortaokul müdürlüğünde onaylatılması gerekmektedir.
Merkezi sınava katılan ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil, bütün öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmek zorundadır. Eğer yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan tercih yapılmazsa, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullara kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrencilerin tercihte bulunma hakkı yoktur. Tercih bildirenlerin tercihleri geçerli sayılmayacaktır.
E-OKUL GİRİŞ EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

LGS KAÇ TERCİH HAKKI VAR?
Öğrenciler, merkezi sınav puanına göre öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç kategoride tercih yapma hakkına sahiptir. Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise sadece yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar arasında tercih yapabilecekler.
Öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar tercihini gerçekleştirecek. Yerel yerleştirme tercihleri doğrultusunda, ilk üç okulu kayıt alanından seçerek toplamda en fazla beş okul tercihinde bulunabilirler.
Yapılan tercihler arasında; aynı okul türünden (anadolu lisesi, meslekî ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) en fazla üç okul seçilebilmektedir.
Yerel yerleştirme işlemlerini tamamlayan öğrenciler, istekleri doğrultusunda merkezi sınav ile öğrenci kabul eden okullar için açılacak merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla on okul ve pansiyonlu okullar tercih ekranından en fazla beş okul olmak üzere toplamda yirmi okula kadar tercih yapma imkanına sahip olacaklardır.
Merkezi sınava katılmayan öğrenciler için merkezi sınavla öğrenci alan okullar tercih ekranı açılmayacaktır.
Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar;
Yeşil renk, "Kayıt Alanında" öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları belirtir.
Mavi renk, "Komşu Kayıt Alanında" ise öğrencinin ikamet adresine göre komşu kayıt alanındaki okulları göstermektedir.
Kırmızı renk, "Diğer" ise öğrencinin ikamet adresine göre bulunduğu kayıt alanı ve komşu kayıt alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarındaki okulları belirtir.
LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

KONTENJAN TABLOLARI VE YÜZDELİK DİLİMLER AÇIKLANDI
LGS çerçevesinde merkezi sınavla öğrenci alacak okulların bu yıla ait kontenjanları ile bir önceki yılki yüzdelik dilimleri, e-Okul sistemi üzerinden gün yüzüne çıktı.
e-Okul platformu sayesinde, kontenjan tabloları ile 2024 yılında bu okullara yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilim bilgilerine ulaşmak mümkün.
Bu durum, öğrencilerin bu yılki sınavda elde ettikleri yüzdelik dilimlerini, okulların geçtiğimiz yılki taban ve tavan yüzdelik dilimleriyle karşılaştırmalarına olanak tanıyor.
Aynı zamanda, yerel yerleştirme kapsamında sınavsız öğrenci kabul eden okulların kayıt bölgelerine göre tercih tablolarına da e-Okul sistemi üzerinden erişilebilir.

TERCİH ROBOTU KULLANIMA AÇILDI
Öğrencilerin tercih sürecini kolaylaştırmak amacıyla bir tercih robotu oluşturuldu. Bu robot sayesinde okul türleri, il, ilçe ve 2024 yılına ait yüzdelik dilimler doğrultusunda arama yapılabilmektedir.
Tercih robotunu kullanarak, belirli yüzdelik dilim aralıklarında, il ve ülke genelindeki okulların listeleri ile bu okullara dair detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.
LGS TERCİH ROBOTU İÇİN TIKLAYINIZ

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
LGS yerleştirme sonuçları 4 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacaktır.
Nakil tercihleri, ortaöğretim kurumlarına yönelik tercih ve yerleştirme takvimi çerçevesinde iki dönem halinde alınacak ve her nakil döneminin sonunda yerleştirmeye esas nakil sonuçları, 8 Ağustos 2025 ve 14 Ağustos 2025 tarihleri itibarıyla ilan edilecektir.