Başkan Tugay, Şehirdeki Önemli Gelişmeleri Açıkladı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege’de SonSöz TV'de güncel konuları değerlendirdi. "İyi bir yoldayız" diyen Başkan, su sorunu üzerine yüzlerce yeni su kuyusu açtıklarını ve su temin etme çalışmalarına hızla devam ettiklerini ifade etti. Ayrıca, yüksek su tüketimini azaltmayı amaçlayan yeni tarifelerin uygulandığını ve bu sayede su kullanımında yaklaşık yüzde 5 oranında tasarruf elde edildiğini açıkladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege’deki SonSöz TV’nin canlı yayınında, şehrin gündemini ve belediyenin güncel durumu hakkında bilgiler paylaştı. Geçirdiği 15 buçuk aylık süre zarfında mali disiplin sağlama, belediye kadrosunu güçlendirme ve uzun süredir çözülemeyen sorunlarla ilgili olumlu adımlar atıldığını belirten Başkan Tugay, İzmir'in su sorununa yönelik rolleri ve devam eden projeleri hakkında da bilgi verdi. Bu doğrultuda, kentin çeşitli noktalarında su kuyuları açıldığını ve suyun temini için sürdürdükleri çalışmalara devam ettiklerini açıkladı. Ayrıca, kademeli su kullanımı üzerinden yapılan tarife değişikliklerinin yüksek su tüketiminin azaltılmasını hedeflediğini ve bu bağlamda su tüketiminde yaklaşık yüzde 5 oranında bir tasarruf sağlandığını duyurdu.
“İyi bir noktadayız”
Başkan Tugay, göreve başladığında mali disiplin sağlama, belediyenin performansını artırmak için yeniden yapılandırma ve modern belediyecilik anlayışının yerleşmesi konularında çalışmalara başlayacağına dair açıklamalarda bulundu. 15 buçuk aylık süreçte bu hedefler doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çeken Tugay, aynı zamanda ekonomik ve siyasi krizler, iklim değişikliği, İzmir Körfezi'ndeki alg patlaması, balık ölümleri, kötü koku ve orman yangınları gibi zorluklarla da karşı karşıya olduklarını vurguladı. “Yapısal değişiklikleri hayata geçirirken başka yandan krizlerle de mücadele etmek zorunda kaldık. Geçtiğimiz bu 15 buçuk ayı dolu dolu geçmiş bir dönem olarak görmekteyim. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde oldukça iyi bir ekip kuruldu. Mali açıdan disiplin sağlandı ve kronikleşmiş pek çok sorun için de somut adımlar atıldı. İyi bir yoldayız. En belirgin sorunlarımızdan biri su sorunu. Bu sıkıntıyı aşmak için büyük çaba harcıyoruz. Aralık ayında bol yağmur yağdı fakat sonrasında hemen hemen hiç yağmadı” şeklinde konuştu.
“Küçük parklarda çim sulamasını durdurmalıyız”
Başkan Tugay, kentteki yeşil alanların sulama sistemlerinde yapılan kısıtlamalar hakkında sorulan bir soruya şu yanıtı verdi: “Eğer parklar sulanmazsa çim ve çalı türü bitkiler zarar görecektir. Bu nedenle Kordon, Hasanağa Bahçesi ve Kültürpark gibi alanlar bizim için vazgeçilmez. Ancak, küçük parklarda ve gözden çıkarılabilecek alanlarda çim sulamasını durdurmak zorundayız. İçme suyumuzu çimlere harcar isek ciddi zorluklar yaşayacağız. Şu anda kasıma kadar suyu hangi çözümlerle idare edeceğimizin peşindeyiz. Unutulmamalıdır ki; temiz su kaynaklarının yaklaşık yüzde 72’si tarımsal sulamada kullanılırken, yüzde 20’si sanayide, geri kalan kısmı ise içme ve sanitasyon ihtiyacı için harcanmaktadır. İzmir'de su kullanımını azaltmak adına tarım yöntemlerinde önlemler alınması gerekir; fakat belediyenin bu konuda yetkisi bulunmamaktadır” dedi.
“Yüzlerce su kuyusu açıldı”
Su temini konusunda Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sorumlu olduğunu ve belediyelerin suyu dağıtma yükümlülüğü taşıdığını ifade eden Başkan Tugay, “Bir su kuyusu açarken bunu DSİ’nin izniyle yapabiliyoruz. İZSU, yeni su kaynakları bulmak adına özveriyle çalışarak birçok kuyu açtı. Yer üstü su kaynaklarımız kısıtlı. Barajlarımız yeterince dolmuyor. Sürekli akışta olan bir nehir ya da dere yok. Bu nedenle İzmir genelinde yüzlerce kuyu açılmıştır. Bu kuyulardan çoğu işe yaradı ancak şu günlerde bu sular da çekilmeye başladı. Yağmur yağmadığı takdirde, yer altı su kaynakları da bir süre sonra tükeniyor. Tarımsal su tüketimini de uygun bir düzeye çekmemiz gerektiğini unutmamalıyız. Ayrıca büyükbaş hayvanların aşırı su tüketimlerini de göz önünde bulundurmalıyız” diye belirtti.
“Yüzde 5 oranında bir tasarruf sağlandı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak ilave su temini konusunda çaba harcamaya devam ettiklerini belirten Başkan Tugay, “Yeni su kaynakları İzmir içinde ne yazık ki yok. Dışarıdan araştırmalara yöneliyoruz. Yağış gerçekleşmezse ve yeni su kaynakları bulamazsak, belirli saatlerde su kesintilerine gitmek kaçınılmaz olacak. Bu sorun sadece İzmir için değil, tüm Türkiye için geçerlidir. Su fiyatlarında yapılan ayarlamada 0-4 metreküp kullanımda herhangi bir artış yapılmadı. 4-10 metreküp arasında yüzde 15, onun üzerindeki kısımlarda ise yüzde 25-30 oranında daha ciddi artışlar uygulandı. Bu düzenlemelerin amacı, aşırı su tüketimini sınırlamaktı. Bu düşünceyle hareket ettik ve şu an için yüzde 5’lik bir tasarruf sağlandığı bildiriliyor” ifadelerini kullandı.
Kooperatif sürecinin değerlendirilmesi
Başkan Tugay, kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde kooperatiflerle ilgili yaşanan süreci ele aldı. “İnşaatlar benden önce durma noktasına gelmişti. Kentsel dönüşüm alanlarında hak sahibi olanlar, daha önceki konutlarından veya arsalarından dolayı büyük bir tepki gösteriyorlardı. Göreve başladığım dönemde bu tepkiler devam ediyordu. Kooperatiflerin toparlanacağını ve inşaatların yeniden başlayacağını umuyordum; fakat kooperatifler sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni sorumlu tutarak, kendi iyileştirme sorumluluklarını görmezden gelmeye devam etti. İnşaatlar ilerlemedi. Nisan ayından Temmuz’a kadar neredeyse hiçbir gelişme yaşanmadı. Temmuz sonlarında kooperatiflerin inşaatları tamamlayamayacağını fark edince, hak sahiplerinin ve kooperatif üyelerinin mağduriyetlerini gidermek için inşaatların sorumluluğunu devralmaya karar verdik. Bu durum bir hukuki süreç halini aldı. Şantiyeleri teslim almak istedik fakat teslim etmek istemediler. Mahkeme işlemlerine başvurdular. Şantiyelerin teslim edilmemesi ile ilgili bazı zorluklarla karşılaştık. İnşaatları sürdüren taşeronların eşyalarını toplaması zaman alıyordu. Mevcut inşaat seviyelerini belirleme sürecinde ise bir dizi görüşme sonrasında anladık ki, yapılacak herhangi bir tespit kooperatiflerin itirazına yol açacak ve olay mahkemeye taşınacaktı. Bu nedenle, ‘Mahkemeye başvuralım ve mahkemenin tespitini kabul edelim’ önerisiyle hareket ettik. Mahkemeye mevcut inşaatların oranının belirlenmesi için başvurduk” diyerek süreci değerlendirdi.
“Görevim, inşaatları tamamlamak ve hak sahiplerine teslim etmek”
Yapılan çalışmalar sonucunda en kısa zamanda Örnekköy için ihaleye çıktıklarını hatırlatan Başkan Tugay, şu şekilde devam etti: “Örnekköy’de devam etmesi gereken projeler için bir firma ile anlaşıldı. O firma Aralık ayında çalışmaya başladı ve inşaatlara devam ediyor. Bu projeleri tamamlayıp teslim etmek zorundayız. Benim görevim bu. Hızla bu inşaatları bitirip hak sahipleri ve kooperatif üyelerine teslim etmek. Uzundere'de de ihaleyi gerçekleştirdik ama hiç kimse katılmadı. Yeniden ihaleye çıkıyoruz. Uzundere’de ruhsat alınamamıştı, o süreci tamamladık. Bazı düzeltmeleri yapmaya da devam ediyoruz.”