Trump'tan Yeni Pazarlık Hamlesi! Siyasi Gelişmeler Neler?
ABD Başkanı Donald Trump, bugün bazı ülkelere gönderilen tarifelerin son teklif niteliğinde olduğunu açıkladı. "Ancak başka bir öneriyle gelirlerse ve bunu beğenirsem kabul ederiz." ifadesini kullandı.

Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu ağırlayan Trump, basın mensuplarının sorularını yanıtlayarak önemli açıklamalarda bulundu. Tarife mektuplarının son durumuna yönelik bir soru üzerine Trump, belirtilen oranların müzakere edilebileceği mesajını verdi. Bu mektupların genel olarak son hali yansıttığını belirten Trump, "Ancak eğer yeni bir teklif sunarlarsa ve bu bana cazip gelirse, görüşmeleri yaparız." şeklinde konuştu.

FARKLI YOLLARA AÇIK OLDUĞUNU BELİRTTİ
Tarife erteleme süresinin uzatıldığı 1 Ağustos'un kesin bir tarih olup olmadığına dair gelen bir soruya Trump, "Bu kesin diyebilirim fakat yüzde 100 kesinlik yok. Eğer iletişime geçerlerse ve 'Yeni bir yol denemek istiyoruz.' derlerse buna açık olacağız." yanıtını verdi.
Trump, 90 günlük tarife erteleme sürecinde herhangi bir anlaşmanın sağlanmamasıyla ilgili yöneltilen bir soruya karşılık olarak, "Herkesle görüştük. 'Bazı anlaşmalar yapmayı planlıyoruz ama çoğunlukla mektup göndereceğiz.' diye belirtmiştim." dedi.

İngiltere ve Çin ile belirli anlaşmalar yaptıklarını hatırlatan Trump, Hindistan ile de anlaşmanın eşiğinde olduklarını duyurdu. Diğer ülkelerle de diyalog halinde olduklarını belirten Trump, "Bir anlaşma sağladığımızı düşünmüyoruz, bu nedenle onlara yalnızca bir mektup gönderiyoruz." sözlerini kullandı. Trump, çeşitli ülkelere ilettikleri tarife oranları üzerinde bazı düzenlemeler yapma olasılığına da değinerek, bu oranların aslında beklenenden çok daha düşük olduğunu savundu.
14 ÜLKENİN GÜMRÜK VERGİ ORANLARI AÇIKLANDI
Daha fazla gümrük vergisi isteyebileceklerini ifade eden Trump, "Pek çok kıymetli ülkeyle geliştirdiğimiz ilişkiler dolayısıyla, benzer bir yaklaşım benimsiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Trump, pazartesi günü sosyal medya platformunda Tunus, Güney Kore, Malezya, Kazakistan, Japonya, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Sırbistan, Bangladeş, Tayland, Kamboçya, Myanmar ve Laos dahil olmak üzere 14 ülkeye yönelik gümrük vergisi oranlarını içeren tarife mektuplarını yayımlamıştı.