Önemli Duyuru: O Ülke Euro'ya Geçiyor! Bölgenin 21. Üyesi Oluyor

Avrupa Birliği'nin maliye bakanları, Salı günü bir araya gelerek Bulgaristan'ın Euro Bölgesi'nde 21'inci üye olmasının önündeki son engeli da kaldıracak.

Önemli Duyuru: O Ülke Euro'ya Geçiyor! Bölgenin 21. Üyesi Oluyor

Bulgaristan'ın Avrupa ortak para birimi olan Euro'ya geçiş yapması, ülkenin 2007'de Avrupa Birliği'ne katılmasının ardından yaklaşık yirmi yıldır süren çabalarının en önemli noktalarından birini temsil ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ABD'nin ticaret politikalarının doları zayıf düşürmesi ile birlikte Euro'nun uluslararası alandaki etkisini artıracağını belirtti. Ayrıca, Euro bölgesi yeni bir ülke ile zenginleşmiş olacak.

DEĞİŞİKLİĞE KARŞI TEPKİLER VAR

Sofya'daki hükümetler, bu adımın Birlik'in en yoksul üyesinin ekonomik standartlarını yükseltmesine yardımcı olacağını iddia etse de, Bulgar halkı levadan feragat etme ve maliyetlerin artacağı endişeleri sebebiyle giderek daha fazla ikiye bölünmüş durumda. Binlerce kişi, geçtiğimiz hafta alınan bu kararı protesto etti; Cuma günü polisle çatışmaların yaşanması sonucu bir kişi gözaltına alındı.

Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu, Bulgaristan'ın katılım için gerekli tüm resmi şartları sağladığını geçtiğimiz ay doğruladı. Avrupa Parlamentosu'nun Bulgaristan'ın bu yeni statüsünü onaylaması ve konuyu maliye bakanlarına yönlendirmesi bekleniyor.

Bulgaristan, son on yıl içinde Euro'yu kabul eden ikinci ülke olarak tarihine geçecek. Euro krizinin para birimini tehdit ettiği dönemden sonra bunu başaran sınırlı sayıdaki ülkeden biri olacak. Son katılım 2023 yılında Hırvatistan ile gerçekleşmişti.

Katılım süreci, tüm AB üyesi ülkelerin belirlenen kriterleri tamamlaması durumunda Euro'yu kabul etme yükümlülüğünü içeriyor. Ancak Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi diğer ülkeler, parasal bağımsızlıklarını koruma isteğiyle Euro'ya geçmeyi ertelemiş durumdalar.

BORÇ KRİZİ SONA ERİYOR MU?

Euro'ya geçiş, yaklaşık otuz yıl önce Bulgar levasını Almanya'nın markasına ve daha sonra Euro'ya sabitleyen para kurulu düzeninin sona ermesi anlamına geliyor. O dönem, Bulgaristan’ın 1990'larda Sovyet tarzı ekonomi düzeninden piyasa ekonomisine geçerken ortaya çıkan yüksek enflasyon ve borç sorunlarını sonlandırmak amacıyla oluşturulmuştu.

Şimdi ise, Bulgaristan Merkez Bankası Başkanı Dimitar Radev, Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi'nin bir üyesi olarak faiz oranlarını belirleme yetkisine sahip olacak ve böylece para politikası üzerindeki kontrolünü yeniden elde edecek.