Öğretmenler için Yer Değişikliği Başvurularında Son Gün! Tercih ve Atama Tarihlerini Kaçırmayın!

Öğretmenler için il içi mazeret tayin sürecinin son aşamasına gelindi. Başvuru sürecinin ilk adımında, öğretmenler istedikleri ilçeleri belirleyerek tercihlerine elektronik ortamda ulaşacak. Bu tercihler, mevcut kontenjanlar ve kurumların öğretmen ihtiyaçları gözetilerek incelenecek. Yer değiştirme işlemleri ve başvuru süreci hakkında tüm bilgilere Millî Eğitim Bakanlığı'nın resmi sitesi "personel.meb.gov.tr" adresinden ulaşabilirsiniz. Başvuruların son tarihleri, tercih yapma yöntemleri ve sonuç açıklama tarihleri hakkında merak ettiklerinizi keşfedin!

Öğretmenler için Yer Değişikliği Başvurularında Son Gün! Tercih ve Atama Tarihlerini Kaçırmayın!

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan eğitimciler için 2025 yılına ait il içi mazeret tayin süreci devam ediyor. Aile birleşimi sağlama, sağlık sorunları, güvenlik kaygıları veya engellilik gibi geçerli ve belgelenebilir sebeplere sahip öğretmenler, il sınırları içerisinde görev yerlerini değiştirmek için başvuru yapma hakkına sahip. Bu süreç ile ilgili her türlü başvuru adımı, kılavuzlar ve duyurular, Bakanlığın resmi web sitesi olan “personel.meb.gov.tr” üzerinden erişime sunulmakta. Peki, başvuru tarihlerine ve hangi koşulları taşıyan öğretmenlerin bu haktan yararlanabileceğine dair güncel bilgiler neler? İşte 2025 il içi mazeret kaynaklı yer değiştirme sürecine ilişkin detaylar…

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET TAYİNİ BAŞVURU TARİHLERİ NELERDİR?

MEB tarafından yayımlanan "Yaz Tatili Öğretmenlerin İl İçi Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu" kılavuzuna göre; eğitimcilerin, ilk aşamada 30 Haziran-8 Temmuz tarihleri arasında belgeleriyle birlikte mazeretlerini bildirmesi gerekiyor.

ÖĞRETMEN İL İÇİ ATAMA BAŞVURU EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİ İÇİN İL İÇİ MAZERET TAYİNİ KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE DAYALI YER DEĞİŞTİRME TERCİH VE ATAMA TARİHLERİ NELERDİR?

Ön başvuruları kabul edilen öğretmenler, ikinci aşamada 10-14 Temmuz tarihleri arasında tercihlerde bulunacaklar. Başvurular tamamlandıktan sonra atama işlemleri 16 Temmuz’da gerçekleştirilecek ve ataması yapılan öğretmenlerin yer değiştirme işlemleri 17 Temmuz itibarıyla başlayacak.

MEB YAZ TATİLİ Öğretmenler İÇİN İL İÇİ MAZERET KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÖĞRETMENLER MAZERETE DAYALI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURULARINI NASIL YAPACAK?

Öğretmenler, belirtilen başvuru tarihlerinde Elektronik Başvuru Formunu doldurarak başvurularını gerçekleştirecekler. Elektronik Başvuru Formuna, “mebbis.meb.gov.tr” veya “personel.meb.gov.tr” adreslerinden kullanıcı adı ve şifre ile erişim sağlayabilecektir.

MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERET TAYİNİ KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ATAMALAR NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Yer değişiklikleri, öğretmenlerin tercihlerine göre hizmet puanı üstünlüğüne göre düzenlenecek. Hizmet puanlarının eşitliği durumunda, önce hizmet süresi, ardından öğretmenliğe başlama tarihi dikkate alınacak; eşitlik devam ederse atıların belirleneceği bilgisayar kurası yapılacak.

Sonuçlar, “personel.meb.gov.tr” adresinde yayınlanacak ve yer değiştirmesi gerçekleşen öğretmenlerin tebligat, ayrılma ve başlangıç işlemleri, Yer Değiştirme Takvimi'nde belirtilen süreler dahilinde tamamlanacaktır.

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE DAYALI YER DEĞİŞTİRME GENEL BAŞVURU ŞARTLARI

- Mazeretleri dolayısıyla görev yerlerinden ayrılacak öğretmenler için, Yer Değiştirme Takviminde belirtilen tarihler aralığında başvurular iki aşamalı olarak alınacaktır.

- İlk aşamada, öğretmenler Elektronik Başvuru Formunu doldurarak atanmak istedikleri ilçeyi belirtip onaylatacaklardır.

- İkinci aşamada, öğretmenler atanmayı düşündükleri ilçede özel program ve proje uygulayan okullar, müzik okulları, ölçme değerlendirme merkezleri, bilim ve sanat merkezleri gibi alanları ile muhtemel boşalacak eğitim kurumlarını sorgulayabilecekler.

- İlk aşamada başvurusu onaylanan öğretmenler, ikinci aşamada tercih ettikleri eğitim kurumlarını seçebileceklerdir.

- Tercih sürecinde boşalması beklenen eğitim kurumları olarak ilan edilen ama atamalar sonucunda norm kadrosu dolan eğitim kurumlarını tercih eden öğretmenlerin bu tercihleri dikkate alınmayacaktır.

- İl içinde mazeretlen yer değiştirme talep eden öğretmenler, mazeretleriyle örtüşen ilçelerdeki tüm eğitim kurumlarını tercih edebilir.

- Büyükşehirlerde görev yapan öğretmenler, aile birliği mazereti çerçevesinde eşlerinin görev yaptığı ilçedeki eğitim kurumlarına başvuruda bulunabilirler.

- Büyükşehir dışındaki illerde, yer değişikliği işlemlerinde il merkezleri, ilçeler, beldeler ve köyler ayrı yerleşim yerleri olarak değerlendirilerek bu yerleşim yerleri arasından yer değişikliği talep edilebilecektir. Ancak, bu yerleşim yerleri içerisindeki eğitim kurumları arasında dönüşüm yapılmayacaktır.

- Büyükşehir belediye statüsündeki olmayan illerde görev yapan öğretmenler, yalnızca mazeretlerinin bulunduğu il merkezi ya da ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.

Eşi aynı ilçedeki köy veya beldelerde görev yapan öğretmenler, öncelikle eşinin görev yaptığı yerlerdeki eğitim kurumlarını tercih edecekler; eğer eşinin bulunduğu bölgede sıralanan eğitim kurumlarının hiçbiri bulunmuyorsa en yakın köy veya beldelerdeki eğitim kurumlarını seçeceklerdir.

AİLE BİRLİĞİ MAZERETİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?

- Doğrudan öğretmen kadrolarına atanan ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar görev yaptığı yerde bir yıllık hizmet süresini tamamlayan öğretmenler, aile birliği mazereti ile başvuruda bulunabilecektir.

- Eşi askerde olan öğretmenler, eşlerinin kamu görevlisi olarak görev yaptığı ilçeye taşınma isteğinde bulunabilecektir.

- 360 gün sigortalı kalma süresinin hesaplanmasında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4'üncü maddesindeki hizmet süreleri değerlendirilecektir.

- Eşi sigortalı olarak çalışan öğretmenlerin yer değiştirme başvurularında, borçlanılmak koşuluyla son iki yıl içerisinde askerlikte geçirilen süreler ve ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri de sigortalı süreler olarak kabul edilecektir.

- Öğretmenlerden;

a. Kendisi ya da eşi yurt dışında görevde olanlar,

b. Eşi geçici görevde bulunanlar,

c. Eşi isteğe bağlı sigortalı bulunanlar, yer değiştirme başvurusu yapamayacaklardır.

SAĞLIK MAZERETİNE GÖRE YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?

Öğretmenlerden;

a) Kendisi, eşi veya çocuklarından birinin,

b) Anne, baba veya yargı kararı ile kendisine bakmakla yükümlü olduğu kardeşlerinden birinin hastalığı nedeniyle öğretmenin görev yaptığı ilçede tedavi olmasının mümkün olmayacağı ya da mevcut görev yerinin, bahsi geçen kişilerin sağlık durumunu tehdit edeceği sağlık kurulu raporuyla belgelendirildiyse, sağlık mazeretine bağlı yer değiştirme talebinde bulunabilir.

Bu kapsamda başvuruda bulunacak eğitimcilerden;

- Sağlık Bakanlığı'nın ilgili mevzuatına uygun şekilde elektronik ortamda düzenlenmiş ve "e-Rapor Doğrulama" sisteminde doğrulanabilir bir sağlık kurulu raporu,

- Raporun içerdiği hastalığın tedavisine yönelik yer değiştirme talebinde bulunanlar için görev yaptıkları ilçenin ilçe sağlık müdürlüğünden alınacak ilçe genelinde tedavinin mümkün olmadığını gösteren güncel belge,

- Sağlık kurulu raporu eğer eş veya çocuk adına düzenlenmişse hasta adına alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

- Sağlık kurulu raporu anne veya baba adına düzenlendiyse ise hasta adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile rapor sahibinin adresini gösterir yerleşim yeri belgesi,

- Sağlık kurulu raporu kendisine vasi tayin edilen kardeş adına düzenlenmişse, rapor sahibi adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile adres bilgilerini gösterir yerleşim yeri belgesi ve kardeşe vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı talep edilecektir.

ENGELLİLİK MAZERETİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?

Öğretmenlerden;

- Kendi engel oranı en az yüzde kırk olan,

- Eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocuk, anne veya babası ağır engelli olanlar, ilgili mevzuata uygun sağlık kurulu raporu ile belgelendirildiği takdirde engellilik mazeretiyle yer değiştirme başvurusunda bulunabilecekler. Annesi veya babası engelli olduğu gerekçesiyle talepte bulunan öğretmenler, rapor sahibinin Adres Kayıt Sistemindeki (AKS) kayıtlı olduğu ilçeyi tercih edebileceklerdir.

Bu kapsamda yapılacak başvurularda;

- İlgili mevzuata uygun bir sağlık kurulu raporu (ÇÖZGER, Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu vs.),

- Rapor eş veya çocuk adına düzenlenmişse rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

- Rapor anne veya baba adına düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile rapor sahibinin adres bilgilerini gösteren yerleşim yeri belgesi istenecektir.

CAN GÜVENLİĞİ MAZERETİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?

Öğretmenlerden; kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklardan birinin görevde olduğu yerin can güvenliğini tehdit ettiğini vurgulayanlar, 8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 4'üncü maddesinin ilk fıkrasının (a) bendi gereği adli makamlarca iş yerinin değiştirilmesi kararı verilmiş veya mülki idare tarafından bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit ettiği yönünde yazılı görüş bildirilmişse yer değiştirme başvurusunda bulunabilir.

Bu kapsamda başvuruda bulunacak kişilerden;

- 8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna göre, mahkemelerce verilmiş iş yeri değişikliği kararı veya

- Kendisi, eşi veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin görev yaptığı yerde kalmasının can güvenliğini tehdit ettiği yönünde Kaymakamlık Oluru alınması gerekmektedir.

DİĞER NEDENLERE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME ŞARTLARI NELERDİR?

Öğretmenlerden;

- Eşi veya çocuğu ölenler, ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde istedikleri ilçeye,

- Terör eylemlerinin etkisiyle veya doğrudan bu eylemler sonucunda şehit olan ya da çalışamayacak derecede malul hale gelen kamu çalışanları ile er ve erbaşların öğretmen olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri için yer değişikliği talep ederken, bu durumun yetkili makamlarca belgelendirilmiş olması gerekmektedir, aksi takdirde herhangi bir şart aranmaksızın istedikleri ilçeye yer değiştirme talebinde bulunabileceklerdir.

Yukarıda belirtilen nedenlerden;

- 1. madde kapsamındaki başvurularda eşi veya çocuğunun vefatını belgeleyen bir doküman, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,

- 2. madde kapsamındaki müracaatlarda, terör eylemleri sonucu eşi, çocuğu, anne, baba veya kardeşlerden birinin şehit veya malul gazi olduğuna dair belge ve vukuatlı aile nüfus kayıt örneği istenilecektir.