Öğretmenler İçin Yer Değişikliği Başvurularında Son Fırsat! Nasıl Yapılır?
2025 yılında öğretmenlerin il içi mazeret tayin başvuruları devam ediyor. Aile birliği, sağlık, güvenlik ve engellilik gibi nedenlerle yer değişikliği talep edebilirsiniz. Başvuru detayları ve resmi duyurular için MEB'in "personel.meb.gov.tr" adresini ziyaret edin. 2025 il içi mazeret tayin süreciyle ilgili güncel bilgilere ulaşın.

Öğretmenlerin il içindeki mazerete dayalı yer değiştirme başvuruları için süre daralıyor. Sürecin ilk aşamasında öğretmenler, çalışmak istedikleri ilçeleri seçerek tercihlerini sisteme girmeye başlayacaklar. Daha sonra, mevcut okullardaki kontenjanlar ve kadro gereksinimleri göz önünde bulundurularak atama işlemleri gerçekleştirilecek. Tüm başvuru ve sürecin takibi, bakanlığın resmi web sitesi olan “personel.meb.gov.tr” üzerinden yapılacak. Peki, başvurular hangi tarihler arasında alınacak, tercih adımları nasıl ilerleyecek ve sonuçlar hangi tarihte açıklanacak? İşte, il içi mazeret tayini başvuru ekranı ve güncel süreç bilgileri...

ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ MAZERET YER DEĞİŞTİRMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?
MEB'in yayınladığı "Yaz Tatili Öğretmenlerin İl İçi Mazerete Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu"na göre öğretmenlerin birinci aşamada, 30 Haziran ile 8 Temmuz tarihleri arasında belgeleriyle birlikte mazeretlerini bildirmesi gerekiyor.
ÖĞRETMEN İL İÇİ ATAMA BAŞVURU EKRANINA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZUNA BURADAN DİREKT GİDEBİLİRSİNİZ

ÖĞRETMENLER İÇİN İL İÇİ MAZERET YER DEĞİŞİKLİĞİ TERCİH VE ATAMA TARİHLERİ NELER?
Ön başvuruları kabul edilen öğretmenler, ikinci aşamada 10-14 Temmuz tarihleri arasında tercih başvurusunda bulunabilecek. Başvuruların tamamlanmasının ardından atama işlemleri 16 Temmuz'da gerçekleştirilecek. Atanan öğretmenler, 17 Temmuz tarihinden itibaren ayrılma işlemlerine başlayabilirler.
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZUNA BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

ÖĞRETMENLER İÇİN MAZERETE DAYALI YER DEĞİŞTİRME BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?
Öğretmenler, belirtilen başvuru tarihlerinde Elektronik Başvuru Formunu doldurarak müracaatlarını gerçekleştirecekler. Elektronik Başvuru Formuna erişim, “mebbis.meb.gov.tr” ya da “personel.meb.gov.tr” adreslerinden kullanıcı adı ve şifre ile sağlanacaktır.
MEB YAZ TATİLİ ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME KILAVUZUNA BURADAN GİDEBİLİRSİNİZ

ATAMALAR HANGİ KRİTERLERE GÖRE YAPILACAK?
Yer değişiklikleri, öğretmenlerin tercihleri ve hizmet puanı sıralamasına göre düzenlenecek. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda, önce öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olanlar, ardından daha önce mesleğe başlayanlar öncelik kazanacak. Eğer bunlar da eşit olursa, atanan öğretmen bilgisayar kurası ile belirlenecektir.
Atama sonuçları, “personel.meb.gov.tr” adresinde yayımlanacak ve yer değişikliği yapılan öğretmenlerin tebligat, ayrılma ve göreve başlamaları için gereken işlemler, Yer Değiştirme Takviminde belirtilen süre zarfında tamamlanacaktır.

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ MAZERETE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME GENEL BAŞVURU KRİTERLERİ NELERDİR?
- Başvurular, mazeretleri nedeniyle görevlerinden ayrılması gereken öğretmenlerin yerine atama yapılabilmesi amacıyla, Yer Değiştirme Takviminde yer alan tarihler arasında iki aşamalı olarak toplanacaktır.
- İlk aşamada, öğretmenler Elektronik Başvuru Formunu doldurup mazeret durumlarına uygun olarak atama isteğinde bulundukları ilçeleri belirleyerek başvurularını onaylayacaklardır.
- İkinci aşamada, öğretmenlerin atama isteğinde bulundukları ilçelerdeki özel program ve proje uygulayan eğitim kurumları, müzik eğitimi veren okullar, spor okulları, ölçme ve değerlendirme merkezleri, bilim ve sanat merkezleri gibi alanlar hariç olmak üzere, norm kadroları boş olan eğitim kurumlarının ve muhtemel boşalacak eğitim kurumlarının listesine başvuru sistemi üzerinden ulaşılabilecektir.
- İlk aşama başvurusu onaylanan öğretmenler, ikinci aşamada kendilerine sunulan eğitim kurumlarından atama almak istediklerini seçeceklerdir.
- Tercih aşamasında, boşalması beklenen eğitim kurumu olarak ilan edilmiş ancak atama sonuçlarına göre norm kadrosu boşalmayan okulları tercih eden öğretmenlerin bu tercihleri dikkate alınmayacaktır.
- İl içi mazeret talep eden öğretmenler, mazeret durumlarının bulunduğu ilçedeki tüm eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

- Büyükşehir statüsündeki illerde görev yapan öğretmenler, aile birliği mazereti doğrultusunda eşinin görev yaptığı ilçedeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
- Büyükşehir değilse, yer değiştirme işlemlerinde il merkezi, ilçeler, beldeler ve köylerin her biri ayrı bir yerleşim yeri kabul edilecek ve bu yerler arasında yer değiştirme başvurusu yapılabilecektir. Ancak, bu yerleşimlerin içerisindeki eğitim kurumları için yer değişikliği yapılamayacaktır.
- Büyükşehir olmayan illerde görev yapan öğretmenler yalnızca mazeretlerinin bulunduğu il merkezi veya ilçelerdeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.
Eşi aynı ilçenin köylerinde veya beldelerinde çalışan öğretmenler, öncelikli olarak eşlerinin görev yaptığı eğitim kurumlarını tercih edecek, eğer bu kurumda atama alamazlarsa yakın köy veya beldelerdeki eğitim kurumlarını seçme hakkına sahip olacaklardır.

AİLE BİRLİĞİ MAZERETİYLE YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİ NELERDİR?
- Doğrudan öğretmen kadrolarına atanmış olup, 31 Aralık 2025 tarihi itibarıyla bir yıllık çalışma süresini doldurmuş olan öğretmenler, aile birliği mazeretiyle başvuruda bulunabileceklerdir.
- Eşi askere olan öğretmenler, eşlerinin kamu görevlisi olarak çalıştığı ilçeye yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
- 360 günlük sigortalılık süresi hesabında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. maddesi kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.
- Eşi sigortalı çalışan öğretmenlerin yer değiştirme başvurularında, iki yıl içerisinde askerlik geçen süreler ile ücretsiz doğum izinleri sigortalılık süreleri de hesaba katılacaktır.
- Aşağıdaki durumlar, öğretmenlerin yer değiştirme başvurusunda bulunmalarını engelleyecektir:
a. Kendisi veya eşinin yurtdışında görevli olması,
b. Eşinin geçici görevli olması,
c. Eşinin isteğe bağlı sigortalı olması.

SAĞLIK MAZERETİYLE YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİ NELERDİR?
Öğretmenlerden;
a) Kendisi, eşi veya çocuklarından birinin,
b) Anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edilen kardeşlerinden birinin hastalığının öğretmenlerin görev yaptığı ilçede tedavisinin mümkün olmadığını veya mevcut görevin, ilgili kişilerin sağlık durumunu kötüleştirebileceğini sağlık kurulu raporuyla kanıtlayanlar sağlık mazeretiyle yer değiştirme başvurusunda bulunabilirler.
Bu kategoride başvuruda bulunacaklardan;
- Sağlık Bakanlığının ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve “e-Rapor Doğrulama” sisteminde geçerli olan sağlık kurulu raporu,
- Raporda belirtilen hastalığın tedavisi için yer değiştirme talep edenler bakımından görev yaptıkları ilçenin ilçe sağlık müdürlüğünden alınacak tedavinin mümkün olmadığına dair güncel tarihli belge,
- Sağlık kurulu raporu eş veya çocuk adınaysa düzenlenmişse, hasta adına çıkarılmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- Sağlık kurulu raporu anne veya baba adına düzenlenmişse, hasta ismine düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile rapor sahibinin adres bilgilerini gösteren yerleşim belgesi istenmektedir.
- Sağlık kurulu raporu, vasi tayin edilen kardeş adına düzenlenmişse, rapor sahibi adına düzenlenmiş vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ile adres bilgilerinin gösterildiği yerleşim yeri belgesi ve kardeşe vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı talep edilecektir.

ENGELLİLİK NEDENİYLE YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİ NELERDİR?
Öğretmenlerden;
- Kendisine en az yüzde kırk oranında engelli raporu bulunanlar,
- Eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocuğu, annesi veya babası ağır engelli olanlar, ilgili mevzuatına göre sağlık kurul raporu ile bu durumu belgelendirebileceklerdir. Annesi veya babasının engelliliği nedeniyle yer değiştirme başvurusunda bulunmak isteyen öğretmenler, rapor sahibinin Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olduğu ilçede atanma talebinde bulunabilecektir.
Bu başvurularda;
- İlgili mevzuata uygun sağlık kurul raporu (ÇÖZGER, Erişkinler İçin Engellilik Sağlık Kurulu Raporu vb.),
- Rapor eş veya çocuk adına düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- Rapor anne veya baba adına düzenlenmişse, rapor sahibine ait vukuatlı aile nüfus kayıt örneği ve rapor sahibinin adres bilgilerini gösteren yerleşim yeri belgesi istenecektir.

CAN GÜVENLİĞİ NEDENİYLE YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİ NEDİR?
Öğretmenlerden; kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarından birinin görev yaptığı yerde bulunmasının can güvenliğini tehdit edeceğini, 8.3.2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi çerçevesinde, idari mahkemeler tarafından işyeri değiştirilmesine yönelik karar verilmişse başvuruda bulunabilecektir.
Bu şartları taşıyanların;
- Yukarıda bahsedilen 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna göre mahkemelerce verilmiş işyeri değişikliği kararı veya
- Kendisi, eşi ya da bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının görev yaptığı yeri bıraktıkları yerde can güvenliklerini tehdit içinde olduğunu gösteren Kaymakamlık Oluru almış olmaları gerekmektedir.

DİĞER NEDENLERLE YER DEĞİŞTİRME KRİTERLERİ NELERDİR?
Öğretmenler;
- Eşi veya çocuğu vefat edenler, ölüm tarihinden itibaren bir yıl içerisinde istedikleri ilçeye,
- Terör eylemleri sırasında şehit olan ya da çalışamayacak derecede malul duruma düşen kamu görevlileri ile öğretmen olarak görev yapan eşleri, çocukları, anne, baba ve kardeşleri yer değiştirme talebinde bulunabileceklerdir. Bunun için gerekli belgelere sahip olmaları gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen durumlar için;
- 1. madde çerçevesinde başvuranlardan eşinin veya çocuğunun vefatına dair belge, vukuatlı aile nüfus kayıt örneği,
- 2. madde çerçevesinde başvuranlardan terör olaylarının etkisi veya sebebiyle eş, çocuk ya da anne, baba veya kardeşlerinden birinin şehit ya da malul gazi olduğuna dair belge ve vukuatlı aile nüfus kayıt örneği istenecektir.