LGS Tercih Süreci Başladı! 2025 İçin Tercih Hakkı ve E-okul'da Nasıl Yapılır?

LGS tercihlerinin beklenen tarihi geldi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'na göre, LGS tercih süreci 14 Temmuz 2025 Pazartesi günü başlıyor. Adaylar, merkezi sınav puanları ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar arasında tercihler yapabilecek. Merkezi sınava katılmamış olan öğrenciler ise yerel yerleştirme ile pansiyonlu okullar arasında seçim yapabilir. 2025 LGS tercihlerinin nasıl yapılacağını, tercih haklarını ve daha fazlasını öğrenmek için e-okul tercih ekranına göz atın!

LGS Tercih Süreci Başladı! 2025 İçin Tercih Hakkı ve E-okul'da Nasıl Yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı, 2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu duyurdu. Kılavuza göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında gerçekleştirilecek ortaöğretim kurumu tercih süreci, 14 Temmuz Pazartesi günü başlamış olacak ve 24 Temmuz’da tamamlanacaktır. 8. sınıfı bitiren öğrenciler, yerleştirme işlemleri için tercih ve yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecekler. Tercih işlemleri, e-okul üzerinden ya da herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden gerçekleştirilebilecek. Peki, LGS tercihleri ne zaman başlıyor, nasıl yapılacak ve kaç tercih hakkı var? e-okul üzerinden LGS tercih ekranına ulaşabilirsiniz!

2025 LGS TERCİH SÜRECİNE DAİR BİLGİLER

Milli Eğitim Bakanlığı, "2025 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzunu" yayınladı.

Buna göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) çerçevesinde yapılacak olan ortaöğretim kurumları tercih süreci, 14 Temmuz 2025 itibarıyla başlayacak ve 24 Temmuz 2025’te saat 17.00’de sonlanacaktır.

ORTAÖĞRETİM OKULLARINA BAŞVURU ŞARTLARI

2024-2025 eğitim-öğretim döneminde ortaokul ya da imam hatip ortaokulu 8. sınıfını başarıyla tamamlamış veya açık öğretim ortaokulundan mezun olmuş olmak,

Merkezî sınavla öğrenci kabul eden okullar için gerekli puana sahip olmak,

Başvuru yapacak okulun kabul şartlarını yerine getirmek.

LİSE TERCİHİ NASIL YAPILIR?

8. sınıfını başarıyla tamamlayan veya mezun olan öğrenciler, yerleştirme işlemleri için nakil başvurusunda bulunabilecekler.

Tercih işlemleri, https://e-okul.meb.gov.tr adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilir. Yapılan tercihler, mutlaka ilgili ortaokul müdürlüğü tarafından onaylanmalıdır.

Merkezî sınava katılan ve puana sahip olan tüm öğrencilerin yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okulları tercih etmeleri gerekecektir. Yerel yerleştirme için tercih yapılmadığı durumlarda, öğrencilere merkezî sınavla yer alan okulları tercih etme ekranı açılmayacaktır.

Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt yaptırmış olan ya da yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullarda kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, tercihte bulunamayacaklar. Tercih yapmış olanların tercihleri, iptal edilecektir.

E-OKUL GİRİŞİ İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

LGS İÇİN KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğrenciler; merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile gerçekleştirilen okullar ve pansiyonlu okullar da dahil olmak üzere toplamda 3 grup için tercih yapma hakkına sahiptir. Merkezî sınava girmeyen öğrenciler, yalnızca yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için 2 grup tercih yapabilirler.

Öğrenciler, ilk öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar için tercihlerde bulunacaklardır. Yerel yerleştirme tercihinde, ilk 3 okulu kayıt alanı içerisinde seçmeleri koşuluyla en fazla 5 okul tercihinde bulunabilirler.

Bu tercihlerde; aynı okul türünden (anadolu lisesi, meslekî ve teknik anadolu lisesi, anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçebilirler.

Yerel yerleştirerek okullar için tercihlerinizi yapıp kayıt işlemlerini tamamlayan öğrenciler, istedikleri takdirde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılan ekran üzerinden en fazla 10 okul; pansiyonlu okullar için de en fazla 5 okul tercih edebilirler. Toplamda 20 okula kadar tercih yapılması mümkündür.

Merkezî sınava katılmayan öğrencilere, merkezî sınav ile öğrenci alan okullar için tercih ekranı açılmayacaktır.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki okullar;

Yeşil renk, “Kayıt Alanında” ifadesi, öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları belirtir.

Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” ifadesi, öğrencinin ikamet adresine göre komşu kayıt alanındaki okulları işaret eder.

Kırmızı renk, “Diğer” kategorisi ise, öğrencinin ikamet adresinin dışındaki diğer okulları, il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki okulları belirtir.

LGS TERCİH KILAVUZU İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

YERLEŞTİRME SÜRECİ

2024-2025 eğitim-öğretim yılında ortaokul ya da imam hatip ortaokulu 8. sınıfını başarıyla tamamlamış veya Açık Öğretim Ortaokulu mezunu olan öğrenciler, sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları dahilinde puan üstünlüğü ve tercihleri doğrultusunda; yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara ise okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam devamsızlık kriterleri göz önünde bulundurularak yerleştirilecektir.

Yerleştirme işlemiyle ilgili okullar https://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.

LGS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN DUYURULACAK?

LGS tercih sonuçları, 4 Ağustos 2025 tarihinde açıklanacaktır.

Yerleştirme esasına dayalı nakil tercihleri, ortaöğretim kurumlarına ait tercih ve yerleştirme takvimine uygun olarak iki dönem halinde alınacak ve yerleştirme sonuçları her nakil döneminin sonunda, 8 Ağustos 2025 ve 14 Ağustos 2025 tarihlerinde açıklanacaktır.