Leila Aboulela, PEN Pinter Ödülü ile Global Edebiyatta Parlaya Konuştu!

Sudan asıllı Müslüman yazar Leila Aboulela, göç ve inanç temalarını işlediği eseriyle PEN Pinter ödülünü kazandı. Aboulela, ödülünü 10 Ekim'de Londra'daki British Library'de alacak ve aynı zamanda PEN Pinter Cesur Yazar Ödülü'nü kazananı da duyuracak.

Leila Aboulela, PEN Pinter Ödülü ile Global Edebiyatta Parlaya Konuştu!

SALİHA SULTAN

PEN Pinter ödülünün sahibi, Sudanlı Müslüman yazar Leila Aboulela olarak belirlendi. Ödül komitesi, yazarın Müslüman kadınları odak noktasına alarak gerçekleştirdiği çalışmaları takdir etti ve yazılarını 'bir şifa kaynağı, bir güvenli alan ve ilham verici' olarak tanımladı.

'YAZILARI SUDAN VE GAZZE'NİN DRAMATIC ACILARINA ŞFAK OLDU'

Bu yılki ödülü değerlendirirken, şair ve yazar Mona Arshi ile İngiliz PEN başkanı Ruth Borthwick'in yanında yer alan romancı Nadifa Mohamed, Aboulela'nın eserlerinin "Müslüman kadınların yaşamlarını ve seçimlerini kurguladığı temalarda, onların mücadelelerini ve sevinçlerini onurlandırarak ele alma taahhüdüyle dikkati çektiğini" belirtti. Mohamed, "Sudan, Gazze ve ötesinde yaşanan büyük acıların göz ardı edildiği, yasın tutulmadığı bir dünyada, onun yazıları bir şifa kaynağı, bir güvenli alan ve ilham verici bir öge" şeklinde konuştu.

Arshi, Aboulela'nın "bize günümüz dünyasında son derece önemli olan inanç, göç ve yerinden edilme gibi konular hakkında derinlemesine ve zengin bakış açıları sunduğunu" da ekledi.

Borthwick ise, "Göç deneyimini ele alan ilk yazar değil ama Leila bu anın yazarıdır ve bu ödül ile birlikte onun harika kitaplarının yeni okuyucular edinmesini sağlayıp, zihinlerimizi başka olasılıklara açmasını umuyorum" açıklamasında bulundu.

ÖDÜL TÖRENİNDE CESARET YAZARINI DA AÇIKLAYACAK

Her yıl, merhum İngiliz oyun yazarı Harold Pinter’ın ifadesiyle dünyaya "korkusuz, kararlı" bir bakış açısıyla bakan ve "hayatlarımızın ve toplumsal gerçeklerimizin tanınmasına yönelik güçlü bir entelektüel azim" gösteren bir yazara verilen ödül, Aboulela’ya verildi.

Aboulela, ödülünü 10 Ekim tarihinde Londra'daki British Library'de alacak ve burada ayrıca "ifade özgürlüğünü koruma mücadelesinde etkin bir rol üstlenen, genellikle kendi güvenlikleri ve özgürlükleri açısından büyük riskler almış" yazarlara layık görülen PEN Pinter Cesur Yazar Ödülü’nün sahibini de açıklayacak.

Geçtiğimiz yıl Arundhati Roy, ödülü kazanmış ve hapiste bulunan İngiliz-Mısırlı aktivist Alaa Abd el-Fattah'ı Cesaret Yazarı olarak seçmişti.

Yazar Aboulela'nın Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında Pegasus tarafından yayımlanan 'Nağmeler Sokağı' ile Marka Yayınları'ndan çıkan 'Minare' yer alıyor.

LEILA ABOULELA KİMDİR?

1964 yılında Kahire'de, Mısırlı bir annenin ve Sudanlı bir babanın kızı olarak dünyaya gelen Leila Aboulela, doğumunun altıncı haftasında Hartum’a taşındı ve burada büyüdü. Üniversite eğitimini bu şehirde geçirdi. On yedi yaşında İngiltere’ye gitti ve Londra Ekonomi Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1990’da eşinin iş nedeni ile Aberdeen’e (İskoçya) taşındığında, henüz 24 yaşında, iş seyahatlerinde olan bir eş ve iki küçük çocukla yeni bir yerde yaşamaya başlayarak, yazacağı romanlar için gerekli ilham ve zamanı buldu. Kendi deneyimlerinden yola çıkarak, eserlerinde ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan karakterlere yer verdi.

1999 yılında ilk romanı 'Translator' (Çevirmen) yayımlandı ve bu eser, Women’s Prize for Fiction (Kadın Kurgu Yazarları Ödülü) ile IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü’ne aday gösterildi. İkinci romanı 'Minare' ise, birçok ödülün aday listesinde yer aldı. 'Museum' (Müze) adlı kısa öyküsü, Afrika’nın saygın ödülü Caine Ödülü'ne layık görüldü ve Aboulela, bu ödülü kazanan ilk yazar olma unvanını elde etti. Bu öykü, çeşitli yayın organlarında yer alırken BBC radyo tarafından da bölümler halinde yayınlandı.

Leila Aboulela'nın eserleri, doğu ve batıyı harmanlayarak, genellikle kadınların karşılaştığı toplumsal sorunları ve maruz kaldıkları çifte standartların derinlemesine analizini sunmaktadır.