İZMAR: Tüketicinin Cebini Korurken Üreticinin Alın Terini De Savunuyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tanzim satış mağazası modeli İZMAR, Türkiye'ye ilham veriyor. İZTARIM Genel Müdürü Öztürk Kurt, Eskişehir'deki Gıda Güvenliği Paneli’nde İZMAR'ı tanıttı.

Doğrudan çiftçilerden temin edilen sağlıklı et ve süt ürünlerinin, aracısız bir biçimde halkla buluştuğunu belirten Öztürk Kurt, İZMAR’ın hem tüketiciler hem de üreticiler için bir umut kaynağı olduğunu dile getirdi. Kurt, kooperatiflerin taranarak, uygun fiyatlı ve güvenli gıdaların İZMAR markası altında raflarda yer alacağını ve ilk örneğin İZMAR çayı olacağını ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın güvenli gıdayı, makul fiyatlarla İzmirlilere ulaştırma amacını destekleyen tanzim satış mağazaları İZMAR, Türkiye'ye örnek teşkil ediyor. Sağlıklı Kentler Birliği ve Tepebaşı Belediyesi iş birliği ile Eskişehir’de gerçekleştirilen Gıda Güvenliği Paneli’nde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İZTARIM AŞ tarafından geliştirilen İZMAR modeli detaylandırıldı. Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Barbaros’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, İZTARIM AŞ Genel Müdürü Öztürk Kurt, sadece üç aylık kısa bir süre içerisinde İzmirlilerin gönlünde taht kurmayı başaran İZMAR’ın hikayesini paylaştı.
“Çeşitli zorluklara rağmen brezilyalı gözlem”
İZMAR’ın altı mağazaya ulaştığını ifade eden Öztürk Kurt, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin her türlü ekonomik ve siyasi baskıya rağmen, İzmir halkını güvenli alışverişle buluşturmak için azimle bu projeyi hayata geçirdiğini söyledi. Kurt, İzmir’de tanzim satış ruhunun Tansaş modeliyle hatırlandığını belirterek, bu ruhun tekrar canlandırıldığını vurguladı ve ekledi: “Geçmiş dönemlerdeki başarılı uygulamaları ve İzmir’de kaybettiklerimizi yeniden canlandırmak için her detayı dikkatlice inceleyerek yolumuza devam ediyoruz.”
“Kesintisiz marketlere ulaşım sağladık”
Öztürk Kurt, İZMAR raflarında tamamen yerli üreticilerin sağladığı sağlıklı etlerin bulunmasının altını çizerek, “Gıda konusunun ne denli önemli olduğunu, maliyetlerin yüksekliğini ve kırmızı ete ulaşmanın getirdiği zorluğu hepimiz biliyoruz. Güven de çok kritik. İZTARIM AŞ bünyesindeki Ödemiş Et Entegre Tesisi’nde güvenli ve sağlıklı bir sistem oluşturduk. Et ürünlerini burada hiç bir aracı kullanmadan doğrudan marketlere ulaştırmayı başardık.” şeklinde konuştu.
“Çiftçilerin sıkıntılarına destek olmak istiyoruz”
İZMAR raflarında uygun fiyatlarla satılan süt ürünlerinin, yerel üreticiler için bir umut kaynağı olduğunu ifade eden Öztürk Kurt, “Süt ve süt ürünlerini Bayındır’daki süt fabrikamızda üretiyoruz. Günümüzde süt üretiminin ulaştığı koşulları hepimiz biliyoruz. Geçmişte üreticiler, sütlerini ulusal firmalara düşük fiyatlarla satmaktan kaçınıyordu. Tire, Ödemiş, Bayındır ve Kiraz gibi bölgelerde süt akışını hepimiz duymuşuzdur. O bölgelerdeki orman yangınları ve çiftçilerin yaşadığı sıkıntılara bir nebze de olsa çare olabilmek adına, sütleri kendi imkanlarımızla fabrikalarımızda üreterek marketlerimizde satışını gerçekleştirmeye çalıştık.” diye belirtti.
Yıl sonu hedefi 20 mağaza
Türkiye’nin dört bir yanındaki İZMAR modelini hayata geçirmek isteyen kuruluşlara destek vereceklerini ifade eden Öztürk Kurt, İZMAR'ın yeni ürün yelpazesi ve mağaza hedefleri ile ilgili olarak, “Kısa sürede 7. mağazamızı açtık. Bu ay sonuna kadar 3 mağaza daha açmayı planlıyoruz. Hedefimiz, yıl sonuna kadar toplam 20 mağazaya ulaşmak. Yalnızca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ürettiği ürünleri değil, ihtiyaç duyulabilecek her şeyi kendi çatımız altında toplamaya çalışıyoruz. Ayran üretimini de hayata geçireceğiz. Sadece İzmir ve Ege kooperatifleri değil, Türkiye’nin birçok yerini inceliyoruz. Son olarak, Karadeniz Bölgesi’nde İZMAR markalı çay üretimimize de başlıyoruz. Herhangi bir aksilik olmazsa, önümüzdeki aylarda o bölgedeki üreticilerin çayını alarak İZMAR markasıyla vatandaşlarımıza ulaştırmanın önemli bir adımını atmış olacağız.” ifadelerini kullandı.