İnşaat Malzemeleri İhracatı Mayıs'ta Rekor Kırdı: 2,84 Milyar Dolar!
Türkiye'nin inşaat malzemeleri ihracatı, 2023 Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,6 artış göstererek 2,84 milyar dolara ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından her ay güncellenen dış ticaret endeksinin Mayıs ayı verileri yayımlandı. Bu verilere göre, Mayıs’da inşaat malzemeleri sektörü ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,6 artışla 2,84 milyar dolara yükseldi. Miktar bazında ise sektör ihracatı, yüzde 9'luk bir artışla 4,92 milyon tona ulaştı. Bu durum, ihracatta değer ve miktar açısından 2022 Eylül ayından sonraki en yüksek seviyeye geldiğini gösteriyor. Son on iki aylık süreçte inşaat malzemeleri ihracatı da 29,73 milyar dolara çıktı.
Mayıs ayında ihracattaki belirgin artış, Nisan ayına göre dikkat çekti. Bu dönemde değer bazında 428 milyon dolar ve miktar bazında 831 bin ton artış kaydedildi. Yine de pazarlardaki tarifelere dair belirsizlikler, Türkiye’yi alternatif bir tedarikçi olarak ön plana çıkardı. Emtia fiyatları Mayıs boyunca yükselişe geçerken, ülke içindeki sıkı hafıza tedbirleri finansman sorunlarını artırdı. Mayıs ayında inşaat malzemeleri sektörünün kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatı ise 0,58 dolar olarak belirlendi.

İTHALATTA YÜZDE 14,4 DÜŞÜŞ
İnşaat malzemeleri ithalatı ise, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,4’lük bir azalma göstererek 996 milyon dolara gerilemiş durumda. Miktar açısından değerlendirildiğinde, Mayıs'ta yaklaşık 347 bin tonluk ithalat yapıldı ve ortalama ithalat birim fiyatı 2,87 dolar olarak kaydedildi.
İHRACATTA ALT ÜRÜN GRUPLARINDA ARTIŞ
Hazırlanan rapora göre, inşaat malzemeleri sanayisinin alt sektörlerinde ihracat, hem miktar hem de değer bakımından genel olarak olumlu bir performans sergileyerek büyüdü. Ancak, ihracat pazarlarındaki durgunluk ve tarifelere dair belirsizlik, alt sektörleri farklı şekillerde etkiledi.

Toplamda 8 alt grup içinde 6’sında ihracat artışı gözlemlenirken, 2’sinde ise düşüş kaydedildi. Artış oranları demir çelik ürünlerinde yüzde 3,6, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 1,8, elektrik malzemeleri ve teçhizatlarında yüzde 12,6, metal bazlı ürünlerde yüzde 10,6, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 5,3, ağaç ve ahşap ürünlerinde ise yüzde 0,7 olarak gerçekleşti.
Öte yandan, yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 13,6, prefabrik yapılarda ise yüzde 15,4 oranında bir gerileme yaşandı.