Halka Açık Satışta Rekor! 600 Milyon Dolar Toplandığı Açıklandı
Memecoin'lerin artan popülaritesini gösteren bir gelişme yaşandı. Cumartesi günü, kişilerin kendi spekülatif token'larını oluşturmasına imkan tanıyan bir platform, yalnızca 12 dakika içinde 600 milyon dolar topladı.

Pump.fun’ın iddia edilen ilk madeni para arzı, tarihsel olarak büyük çaplı olanlardan birini oluşturuyor. Solana blok zinciri üzerinde faaliyet gösteren bu platform, 9 Temmuz'daki bir X gönderisinde 150 milyar token'ı her biri 0,004 dolardan satmayı planladığını açıkladı; ayrıca aynı fiyattan 180 milyar token tutarındaki bir blokunun özel yatırımcılara satıldığını bildirdi.

Pump.fun’un kurucu ortağı Alon Cohen, Bloomberg News’a yaptığı açıklamada, halka açık satışın toplam 600 milyon dolar topladığını ve toplam satışın 1,32 milyar dolara ulaştığını belirtti. Platform ayrıca, ABD ve İngiltere'deki yatırımcıların bu token'ları satın almaya uygun olmadığını dile getirdi.
Kripto fonu Split Capital'in kurucusu Zaheer Ebtikar, bazı kripto yatırımcılarının, satışın memecoin piyasasında olumsuz bir etki yaratabileceği endişesini iletti. “İnsanların bu alandaki tutumları oldukça değişken. Korku ile aşırı heyecan arasında çok hızlı geçişler yaşanabiliyor” yorumunu yaptı.

TRUMP KENDİ MEMECOİN'İNİ YARATMIŞTI
Geleneksel olarak memecoinler, şakalar, popüler kültür ögeleri ve ünlülerle ilişkilendirilen bir kripto varlık türü olarak bilinir. ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, Ocak ayında ikinci dönemine başlamadan az bir zaman kala şahsi bir memecoin çıkarmıştı.
Pump.fun platformu, memecoin alanındaki ani büyümenin ve önceki yıl Solana blok zincirindeki artan hareketliliğin temel dinamiklerinden biri haline geldi. Hem bireysel hem de profesyonel yatırımcılar sektöre milyarlarca dolar akıttı ve hızlı kazanç arayışları Pump.fun’ın kurucuları için kazançlı bir akış yarattı. Kurucular Alon Cohen, Noah Tweedale ve Dylan Kerler, bu platformu 2024 yılında hayata geçirdi.

3 MİLYAR DOLARLA ZİRVE NOKTASINA ULAŞTI
Pump.fun’un bir sözcüsü, platformun piyasaya sürüldüğünden bu yana elde ettiği gelirlerin yaklaşık 800 milyon dolara ulaştığını belirtti. Kripto token'ları doğrudan yatırımcılara satarak sermaye toplama yöntemi olan ICO'lar, Ocak 2018'de aylık 3 milyar dolar ile zirve seviyeye ulaşmıştı. Ancak, dolandırıcılıklar ve sahtekarlıklar bu modelin güvenini sarstı ve ardından düzenleyici baskılar ile yatırımcı kayıpları neticesinde bu strateji neredeyse ortadan kalktı. Şu sıralar yeniden bir popülarite kazanma çabası içinde.

Telefon uygulaması Telegram Messenger LLP ile bağlantılı bir blok zinciri projesinin sonucunda elde edilen dijital varlık olan Ton, 2018 yılında 1,7 milyar dolar toplamayı başardı. İki yıl sonrasında, proje, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile yapılan anlaşma gereği, bu meblağın 1,2 milyar dolarını yatırımcılara geri ödemeyi kabul etti.