Deniz Taşımacılığında Devrim! Ayakbastı Ücretlerine Yeni Sınırlamalar!

Yeni yönetmelik, yolcu ve araç taşıyan düzenli sefer yapan gemiler için yürürlüğe girdi. Bu düzenlemede sefer programı bildirimi, ayakbastı ücretleri için sınırlamalar ve online sistem zorunluluğu öne çıkıyor.

Deniz Taşımacılığında Devrim! Ayakbastı Ücretlerine Yeni Sınırlamalar!

Türkiye'nin kıyı tesisleri ile yurt dışında bulunan kıyı tesisleri arasındaki taşımacılığa yönelik araç ve yolcu taşıyan gemiler için yapılan düzenli seferlere dair yeni bir yönetmelik belirlenmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Gemilerle Yapılan Düzenli Seferler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlayarak, güncellemeleri duyurdu.

Bu yeni düzenlemeye göre, yönetmelikte idare tarafından belirlenen temel esaslarla birlikte, "durum değerlendirme denetimi" tanımı da eklenerek, tasarım değerlendirmesi ve denetimine yönelik güncellemeler yapılmıştır.

Şehirlerarası taşımacılığın yapıldığı hatlarda adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamı sağlamak amacıyla belirli sınırlamalarla idare tarafından denetim uygulanacaktır.

İşletmeciler, sefer programlarındaki değişiklikleri en az 1 hafta önceden Düzenli Seferler Bilgi Sistemi (DSBS) aracılığıyla idareye bildirmekle yükümlüdür.

HAT İZİNLERİ VE AYAKBASTI ÜCRETİ

Kiralık olarak kullanılan bir geminin satın alınması durumunda, o gemiye ait mevcut hat izni belgesi belge bitiş tarihine kadar geçerliliğini koruyacaktır.

Özellikle yolcu ve araç yoğunluğunun arttığı özel günlerde, kıyı tesislerinin düzenli işleyişini etkilememek ve diğer işletmecilerin seferlerini aksatmamak şartıyla işletmeciler, izinli hatlarında ek sefer yapma hakkına sahip olacak. Ancak bu durum önceden Düzenli Seferler Bilgi Sistemi'ne bildirilmelidir.

Düzenli sefer yapan gemiler, ilgili Bakanlık tarafından onaylanan kulüp ve sigorta kuruluşlarından zorunlu mali sorumluluk sigortası almakla yükümlü olacaktır ve bu sigorta, hat izni süresince geçerli olmalıdır.

İşletmeciler, başka bir işletmeye ait bir hat üzerinde hizmet almak istediklerinde, ilave hat izni almak zorundadır.

İlk ve daha sonra gerçekleştirilecek su altı denetimlerinde, 25 yaşını aşan klassız gemilerin durumu, idarenin belirleyeceği usul ve esaslara uygun olarak yetkilendirilmiş klas kuruluşları tarafından değerlendirilecektir.

Kıyı tesisleri, araç veya yolcu için alınan ayakbastı ve benzeri ücretleri Türk lirası cinsinden belirleyecektir.

Deniz ve iç su yolları taşımacılığının geliştirilmesi ve serbest, adil, sürdürülebilir bir rekabet ortamının sağlanması amacıyla belirlenen ilgili yasa çerçevesinde, düzenli seferlerde araç veya yolcu için alınan ayakbastı ücretlerine üst sınır idare tarafından belirlenebilecektir.

TÜRKİYE İLE KKTC ARASINDAKİ UYGULAMALARDA YENİ FIRSATLAR

Uygunluk belgesinin verilmesi için, Akdeniz ve Karadeniz'deki liman devleti denetimi protokollerinde geminin bayrağının siyah listede olmaması ve uluslararası sözleşmeler çerçevesinde geminin sertifikalarını veren tanınmış kuruluşların yüksek standartlara sahip olması gibi en az bir koşulun sağlanması gerekecektir.

İdare, gemilerin yaşı ve genel durumunu dikkate alarak bu iki şartın da yerine getirilmesini talep edebilir.

Ayrıca, Akdeniz ve Karadeniz’deki liman devleti denetimi anlaşmalarında geminin bayrağına dair herhangi bir değerlendirme kaydı bulunmaması halinde, hat izni düzenlenmeyecektir. Türkiye ile KKTC arasındaki taşımacılıkta, idari alternatif uygulamalar yapılabilecektir.

Kıyı tesisleri arasında hat izni belgesi ile işletme faaliyeti yürütenlerin, kıyı tesisleri ile yabancı ülkelere ait kıyı tesisleri arasında düzenli seferler gerçekleştirecek gerçek veya tüzel kişilere uygunluk yazısı verilebilmesi için Türk bayraklı gemilere önsörvey ve yabancı bayraklı gemilere liman devleti denetimi uygulanacaktır.

Şehirlerarası veya Güney Marmara ve Ege Denizi'ndeki adalara taşımacılık yapan işletmeciler, online bilet satış sistemine geçecek ve bilet almak isteyen yolcular için en fazla %10 kota uygulayarak bu hizmeti sunacaktır.

İşletmeci adında veya ticari unvanında bir değişiklik olduğunda, durum en geç 5 iş günü içinde liman başkanlığına bildirilecektir.

İdare, yeni ad ve unvan ile hat iznini yeniden düzenlemek için işletmecilere 2 ay süre tanıyacaktır. Bu süreçte, gemi önceden almış olduğu izinler doğrultusunda seferlerine devam edecektir.

Yeni yönetmelik, 3 ay sonra yürürlüğe girecektir.