Çin’deki Düşük Fiyatlar Türkiye’yi Etkiliyor! İhracatçılar Dikkat, Enflasyon için Umut Var!

Çin'deki üretici fiyatlarının son iki yıldır düşmesi, Türkiye'de çelişkili sonuçlar doğuruyor. Prof. Dr. Hakan Kara'ya göre, bu durum ihracatçıların rekabet gücünü etkilerken, enflasyonla mücadelede faydalı bir etki yaratabilir.

Çin’deki Düşük Fiyatlar Türkiye’yi Etkiliyor! İhracatçılar Dikkat, Enflasyon için Umut Var!

Çin’de son iki yıl boyunca devam eden üretici fiyat endeksi (ÜFE) düşüşü, global ekonomik dengeleri etkilediği gibi Türkiye’yi de çok yönlü bir biçimde etkilemeye başlamış durumda. Bu durumu inceleyen Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya aracılığıyla açıklamalarda bulunarak, Çin’deki arz fazlasının Türkiye için hem olumlu hem de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

ÇİN’DE ÜFE DÜŞÜYOR, NEDEN: ARZ FAZLASI VE ZAYIF TALEP

Çin ekonomisinde son iki yıldır gözlemlenen üretici fiyatlarındaki (ÜFE) sürekli düşüş, uzmanlara göre esasen arz fazlasıyla birlikte iç talepteki zayıflığın bir sonucu. Sanayi ve üretim kabiliyetini yüksek tutmaya devam eden Çin, iç tüketimdeki yavaşlamaya karşın üretimini artırdığı için stok baskısı ve fiyatların gerilemesi durumuyla karşı karşıya kalıyor. Bu da, Çin kökenli ürünlerin uluslararası pazarlarda çok daha uygun fiyatlarla satışa sunulmasına yol açıyor.

Prof. Dr. Hakan Kara, bu durumu yorumlayarak, “Ticaret savaşlarının da göz önünde bulundurulmasıyla, bu gelişmenin ihracatçılarımız için rekabet gücünü ve dış dengenin durumunu olumsuz yönde etkileyebilir; fakat enflasyonla mücadele açısından olumlu bir yönü bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

Resim

İHRACATÇILAR İÇİN REKABET TEHDİDİ ARTIYOR

Çin’in düşük fiyatlı ürünleri ile global piyasalardaki etkisini artırması, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için ciddi bir rekabet tehdidi oluşturmaktadır. Özellikle tekstil, elektronik ve makine sektörlerinde Çin menşeli ürünlerin fiyatlarının düşmesi, Türk ihracatçılarının uluslararası pazardaki varlığını sürdürmesini zorlaştırıyor.