Bakan Şimşek'ten Şaşırtan Açıklama! Vergi Matrahında 32 Milyar Lira Artış
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu (VDK) aracılığıyla Beyanname Gözetim Programı çerçevesinde riskli bulduğu 18 bin mükellefin, kurumlar vergisi matrahını 32 milyar lira artırmayı başardı.

Vergi Denetim Kurulu, nisan ayında yeni bir uygulama ile Beyanname Gözetim Programı'nı devreye aldı. Bu program sayesinde, mükelleflerle beyan süreçlerinden önce iletişime geçilerek, olası risk durumları hakkında bilgi veriliyor. Böylece, mükelleflerin beyanlarını daha dikkatli bir şekilde sunmaları hedefleniyor.

Bu uygulama çerçevesinde yapılan analizler sonucunda, ilk etapta 500 bin mükellef incelenmiş ve 2,9 trilyon lira ticaret hacmine sahip 40 bin mükellef riskli olarak belirlenmiştir. Bu mükellefler gönüllü uyum sürecine davet edilirken, Başkanlık tarafından yürütülen bu çalışma tamamlandı. Çalışma sonuçlarına göre, mükelleflerden yaklaşık 18 bini, kurumlar vergisi matrahlarını 32 milyar lira artırarak beyan etti.
1046 MÜKELLEF KAR BEYANINA GEÇTİ
İnceleme kapsamında yer alan ve 2023 ile 2024 yıllarına ait geçici beyanlarında zarar bildiren 1046 mükellefin, bu kez yaklaşık 2,36 milyar lira matrah beyan ederek kar elde ettiği tespit edilmiştir.

Öte yandan, müfettişlerin kendileriyle irtibata geçmesini beklemeden harekete geçen bazı mükellefler de bulunuyor. Bu kapsamda, 837 mükellef düzeltme beyannamesi vererek, beyan ettikleri matrahı 502 milyon lira artırdı. Ayrıca, 234 milyon lira tutarındaki zarar da beyanlarından çıkarılmıştır.
İlk çalışma kapsamında yer alan mükelleflerin yarısı, matrahlarında düzeltmelere giderken, bazı mükellefler ise sağladıkları açıklamalarla risk sınıfından çıkmayı başardılar. Böylelikle, Beyanname Gözetim Programı'nın başarı oranı yüzde 70 olarak değerlendirilmiştir. Buna ek olarak, bu program kapsamında uyum göstermeyen mükelleflere yönelik denetim işlemleri başlatılacak.

BAKAN ŞİMŞEK: GÖNÜLLÜ UYUM MEKANİZMASINA ÖNEM VERİYORUZ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gönüllü uyum mekanizmasına verdikleri önemin altını çizerek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Yeni analiz yöntemleri ve saha denetimimizle, risk altındaki mükellefleri kolaylıkla tespit ediyoruz. Bu bağlamda, vergi denetimlerinden ve yüksek cezalarla karşılaşmak istemeyen mükelleflerimizi gönüllü uyum sürecine katılmaya davet ediyoruz. Riskli olduklarını düşündüğümüz ve gönüllü uyum süreciyle risk durumunu ortadan kaldırabileceğimiz firmalar için gerçekleştirdiğimiz bu çalışma ile, mükelleflere denetim öncesinde önemli bir fırsat sunmuş oluyoruz. Mükelleflerin üzerindeki denetim yükünü ve bürokrasi engelini ortadan kaldıracak, hızlı ve pratik çözümler üreteceğiz."