Asgari Ücrette Yeni Zam Gelişmeleri: Ara Zam Olacak mı?
Emekli ve memur maaşlarındaki artışların ardından asgari ücret düzenlemesine gözler çevrildi. Ocak'ta net asgari ücret 17 bin TL'den 22.104 TL'ye yükseltildi. Temmuz'da ek bir zam olup olmayacağı ise milyonlarca çalışanın merakını uyandırıyor. 2025 Temmuz'da asgari ücrete ek zam yapılacak mı? İşte son dakika gelişmeleri...

2025 yılının başında yapılan artışla 22.104 TL'ye çıkan asgari ücretin, temmuz ayında yeniden gözden geçirilip geçirilmeyeceği tartışılmaya devam ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konu hakkında daha önce açıklamalarda bulunmuştu. Peki, asgari ücrette bir ara artış olacak mı? Temmuz ayında asgari ücrete ikinci bir zam yapılacak mı, ne kadar? İşte 2025 Temmuz ayı asgari ücret zammı ile ilgili son bilgiler...

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?
1 Ocak 2025'te asgari ücret %30 oranında artırılmış ve 17.002 TL'den 22.104 TL'ye çıkarılmıştı. Temmuz ayında kesin bir zam yapılacağına dair henüz bir açıklama gelmedi. En son, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yapılan açıklama dikkat çekti.

BAKAN IŞIKHAN’DAN AÇIKLAMALAR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret artışına dair şu ifadeleri kullandı;
“Enflasyonda bir düşüş sağlamayı umuyoruz; ancak beklenmedik bir durum olursa temmuzda ara zam gündeme gelebilir.” dedi.

ASGARİ ÜCRETTEKİ SON GELİŞMELER
ILO: "Asgari ücretli, enflasyonun altında bir zam alırsa desteklenmelidir."
Habertürk'ün muhabiri Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, ILO Türkiye Direktörü Yasser Hassan, yüksek enflasyon karşısında mücadele ederken asgari ücret artışlarının enflasyon seviyesinin altında kalabileceğini, bu durumda da çalışanların sosyal yardımlarla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Hassan, asgari ücretin, insan onuruna uygun bir yaşam standartını sağlaması gerektiğini ifade etti.
Yasser Hassan, ILO'nun Türkiye temsilcisi, düzenlediği bir basın toplantısında son ILO Konferansı'nda alınan kararları paylaştı ve soruları yanıtladı.
Hassan, asgari ücretin belirlenmesine dair yaklaşımda, işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan üçlü bir mekanizma kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu standardı sağlamanın zor bir hedef olduğunu da sözlerine ekledi.
Yüksek enflasyonla karşılaşan ülkelerdeki asgari ücret artışlarının enflasyonun altında kalabileceğine dikkat çeken Hassan, bunun olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Aksi taktirde, aşırı zamların yeniden enflasyonu artırma riski bulunuyor. Hassan, bu koşullarda asgari ücretle çalışan bireylerin farklı sosyal destekleri alması gerektiğini vurguladı ve aksi halde düşük zamların, enflasyonla mücadelede basit bir mali araca dönüşeceğini belirtti.
MOTO-KURYELER İÇİN ILO KORUMASI
Kurye ve taksi şoförlüğü (UBER gibi), sağlık hizmetleri, lojistik, temizlik ve ev hizmetleri gibi dijital platformlara bağlı çalışanların sayısı dünya genelinde hızla artıyor. Bu alanda çalışanların yalnızca küçük bir kısmı iş sözleşmesi ile çalışırken, çoğunluğu taşeron olarak görev alıyor ve sosyal güvenceleri yok. Ayrıca iş güvenliği ve sağlık hizmetlerine erişimleri oldukça sınırlı.

ILO, platform ekonomisi çalışanlarının yaşam koşullarını iyileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 2026'daki toplantıda, "Platform ekonomisinde insana yakışır iş" konulu bir gündem oluşturulması planlanıyor. Bu bağlamda, uluslararası çalışma standartlarının platform ekonomisine uyarlanması için taslak sözleşme ve tavsiye kararları hazırlanacak.
Hassan, platform ekonomisine yönelik yapılacak çalışmaların hem tüketiciler hem de çalışanlar için büyük önem taşıdığına değindi. Üye devletlerden, platform çalışanlarının ücretleri, çalışma süreleri, sosyal güvenliğe erişim ve iş sağlığı konularında öneriler toplandığını aktardı. Bu sektörde hala bazı boşluklar olduğu ve platformların çoğu çalışanın durumunu belirsiz hale getirdiği için, işçilerin kendi başlarına bırakılmasının ILO açısından kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Hassan, ILO’nun, platform ekonomisinde çalışan işçilerin hakları ile ilgili asgari şartları belirlemeyi ve üye devletler için bağlayıcı bir belge oluşturmayı hedeflediğini, bu standartların ilerleyen dönemde ulusal yasalarla birleştirileceğini belirtti. Türkiye’de de bu konuda kapsamlı bir çalışma yapıldığını, yakın zamanda gerçekleştirilen bir çalıştayda konunun detaylı bir şekilde ele alındığını vurguladı.
Sözleşme teklifi, gelecek yılki ILO Konferansı’nda kabul edilirse, uluslararası çalışma standartları tüm dijital emek platformları ve çalışanlar için geçerli olacak. Ülkelerin, platform çalışanlarının sosyal güvenlik haklarını sağlamalarına yönelik adımlar atmaları gerekecek.

YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET ARTTI
2020 yılında asgari ücrete %15,03, bir yıl sonra %21,56, 2022 yılının ilk yarısında %50,5 ve ikinci yarısında ise %29,31 oranında artış yapıldı. 2023 yılında asgari ücret iki kez zamlandı ve toplam artış oranı %88’e ulaştı. 2024'te ise %49 oranında bir artış kaydedildi. 2025 yılında ise %30’luk zam ile asgari ücret 22.104 TL'ye yükseldi.