Ahmed Şara'dan Şok Çağrı: SDG Güçleri Suriye Ordusuna Katılmalılar!
Suriye hükümeti, federalizme karşı duruşunu pekiştirirken, Kürt güçleri Suriye ordusuna katılmaları için davet etti. Bu açıklama, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, SDG Komutanı Mazlum Abdi ve ABD'li yetkililerin katıldığı bir toplantının ardından yapıldı.

Suriye yönetimi, ülkedeki federal yapı taleplerini bir kez daha reddederek, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Kürt grupların Suriye ordusuna katılımını istedi. Bu önemli gelişme, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, SDG Komutanı Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantının ardından duyuruldu.
Fransız Haber Ajansı AFP’nin aktardığına göre, konu hakkında bilgi veren Suriyeli bir Kürt yetkili, toplantının Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin (KDSÖY) Suriye devletiyle entegrasyonuna yönelik olduğunu belirtti. Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bu yetkili, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi’nin de görüşmeye katıldığını ifade etti.
ŞARA VE ABDİ ARASINDAKİ ANLAŞMA
Görüşmede, KDSÖY ve Şam hükümeti arasındaki ekonomik ve askeri koordinasyon gibi başlıkların ele alındığı aktarıldı. Bu toplantı, Şara ile Abdi arasında imzalanan ancak henüz hayata geçirilemeyen ikili anlaşmanın gerçekleşmesinden dört ay sonra organize edildi.
Mart 2025’te ABD gözetiminde imzalanan bu anlaşma; kuzeydoğudaki tüm sivil ve askeri yapılarla birlikte sınır kapıları, havaalanları, petrol ve doğalgaz sahalarının Şam yönetimine devredilmesini öngörüyordu. Ancak, KDSÖY, anlaşma sonrası yayınlanan anayasal bildiride kendisinin temsil edilmediği iddiasıyla Şam yönetimine karşı bir tepki göstermişti.
MERKEZİYETSİZ DEVLET TALEBİ REDDEDİLDİ
Geçtiğimiz günlerde SDG, “merkeziyetsiz demokratik bir devlet” isteğinde bulunmuş, buna karşılık Şam yönetimi, “bölünme girişimlerine karşı taviz vermeyeceğini” duyurmuştu.
Suriye devlet televizyonuna demeç veren resmi bir kaynak, “Suriye devleti, ‘tek Suriye, tek ordu, tek hükümet’ anlayışına sıkı sıkıya bağlıdır ve Suriye Arap Cumhuriyeti'nin egemenliğiyle toprak bütünlüğüne aykırı olan herhangi bir bölünme ya da federalizm biçimini kesinlikle reddeder” ifadelerini kullandı.
Aynı yetkili, “Suriye ordusu, tüm vatandaşları bir araya getiren ulusal bir kuruluştur. Devlet, SDG'de yer alan Suriyeli savaşçıların anayasal ve yasal çerçeve içinde ordunun saflarına katılmasına olumlu bakmaktadır” şeklinde konuştu.
Ayrıca, anlaşmaların hayata geçirilmesindeki gecikmelerin “ulusal çıkarları zedeleyeceği ve ülkede güvenlik ile istikrarın yeniden sağlanmasını tehdit edeceği” vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Aralık 2024’te Heyetu Tahriri'ş-Şam (HTŞ) öncülüğündeki grupların Beşşar Esad rejimini devirmesi sonrasında göreve gelmişti. Şara, görev süresi boyunca ülkedeki tüm silahlı grupların tasfiye edilmesi gerektiğini savunmaktadır.
SDG'NİN ÖZERK DÜZEN TALEBİ
Ancak SDG, başta IŞİD'le mücadele eden binlerce savaşçısından oluşan askeri yapısını koruma kararlılığında. SDG lideri Mazlum Abdi, mayıs sonunda verdiği bir röportajda, “Şam ile yaptığımız anlaşmaya sadığız ve şu an bu anlaşmayı uygulama komiteleri aracılığıyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi. Bunun yanı sıra, “Suriye'nin merkeziyetsiz, tüm bileşenlerinin haklarının korunduğu ve kimsenin dışlanmadığı bir ülke olmasını” ısrarla vurguladı.
Kürt özyönetimi, şu anda ülkenin kuzey ve doğusunda bulunan geniş petrol ve doğalgaz sahalarını kapsayan bir bölgeyi kontrol etmeye devam ediyor. Bu bölgelerde, binlerce yabancı IŞİD mensubunun da kamplarda ve gözaltı merkezlerinde tutulduğu belirtiliyor.
Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani, daha önce yaptığı bir açıklamada, “anlaşma şartlarının uygulanmasındaki gecikmelerin ülkedeki kaos sürecini uzatacağı” uyarısında bulunmuştu.