ABD, Kripto Dünyasının Kalbi Olma Yolunda Sağlam Adımlar Atıyor!
ABD Temsilciler Meclisi, bu haftanın "kripto haftası" olarak belirlendiğini duyurarak, ülkeyi "gezegenin kripto merkezi" haline getirmek için üç yeni yasa tasarısını gözden geçirecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın sektöre yönelik olumlu tutumu ve ekonomi yönetimindeki kripto yanlısı isimlerin katkılarıyla, ülkede kripto ekosisteminin düzenlenmesi için çabalar hız kazandı.

Kongre, finansal piyasalardaki yenilikçi dijital varlıklar için bir düzenleyici çerçeve geliştirmek amacıyla harekete geçti. Hem tüketicilerin güvenliği hem de finansal istikrar açısından önemli olan bu mevzuatın oluşturulmasında, Temsilciler Meclisi, 14 Temmuz'da başlayan haftayı "kripto haftası" olarak ilan etti.

Kripto haftası kapsamında Temsilciler Meclisi'nde, ABD’yi “dünyanın kripto merkezi” yapmayı hedefleyen CLARITY, GENIUS ve Anti-CBDC yasa tasarılarının görüşülmesi planlanıyor. Bu tasarılar, kripto sektörünün düzenlenmesi ve merkez bankası dijital para birimlerine (CBDC) dair kaygıların giderilmesi gibi konuları kapsamaktadır.

SABİTCOİN PİYASASINDA ŞEFFAFLIK HEDEFİ
Bu tasarıda sabitcoinlerin, ABD doları veya kısa vadeli devlet tahvilleri gibi varlıklarla bire bir desteklenmesi öngörülüyor. Ayrıca, sabitcoinlerin eyalet veya federal düzeyde denetime tabi olması gerektiği belirtiliyor.

Senato'da geçen ay yapılan oylamada, 30'a karşı 68 oyla geçen bu tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekecek.
TEŞVİK HEDEFİYLE HAZIRLANAN TASARI
"Dijital Varlık Piyasası Netlik Yasa Tasarısı" veya CLARITY olarak bilinen tasarı, dijital varlıklar konusundaki belirsizlikleri ortadan kaldırmayı ve bu sektörü ABD'de büyütmeyi hedefliyor. Tasarı, dijital varlıkların düzenlenmesine dair net kurallar getirmeyi öngörüyor. Böylece hem tüketici güvenliği sağlanacak hem de kripto firmalarının ABD'de faaliyet göstermeleri teşvik edilecektir.

Kripto sektöründeki hızlı büyümenin, düzenleyici bir çerçeve oluşturulmasını gerektirdiği ve bu hususun dijital varlık sektörünün desteklenmesine ve yenilikçi gelişmelere yol açacağı düşünülüyor. Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, bu tasarıyı inovasyonu destekleyen bir adım olarak değerlendirirken, Demokratlar daha sıkı düzenlemeler talep ediyor.
MERKEZ BANKASI DİJİTAL PARA BİRİMLERİNE KARŞI DURULUYOR
CBDC'lerin çıkışını engellemeye yönelik olan "Anti-CBDC" yasa tasarısı, "finansal özgürlük" savunucularından büyük destek buluyor. Kripto sektörü, CBDC'lerin, Bitcoin gibi merkeziyetsiz kripto paraların sağladığı özgürlük ve gizlilik avantajlarına tehdit oluşturabileceğini öne sürüyor. Bu tasarı, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bireylere doğrudan CBDC sunmasını ya da finansal kuruluşlar aracılığıyla dolaylı olarak CBDC üretmesini yasaklamayı öngörüyor.

Tasarıda, finansal gizliliğin anayasal bir hak olarak tanımlandığı belirtiliyor. Ayrıca CBDC'lerin bireylerin harcama alışkanlıklarını, siyasi bağışlarını ya da mali kararlarını izlemek üzere kullanılabileceği vurgulanıyor. Demokratlar ise, bu tasarının dijital finansal gelişmeleri engelleyebileceğini savunuyor.
Tasarı yasalaşması durumunda, ABD’nin, Çin gibi rakipleri karşısında küresel CBDC geliştirme yarışında geri kalabileceği, ancak finansal gizlilik savunucuları açısından büyük bir zafer kazanacağı ifade edilmektedir.

ABD, BITCOIN’IN SÜPER GÜCÜ OLACAK MI?
Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tarafından önerilen üç tasarı, kripto sektörünü destekleme, finansal özgürlüğü koruma ve hükümetin aşırı müdahalesini önleme fırsatı olarak değerlendirilmektedir. Demokratlar, bu tasarılar için sınırlı bir destek sağlasa da, daha sıkı denetim talep eden bazı Kongre üyeleri nedeniyle ortaya çıkacak uzlaşma merakla beklenmektedir.
Cumhuriyetçiler, ABD'yi "dünyanın kripto merkezi ve Bitcoin süper gücü" haline getirmek için bu tasarıların "kripto haftasında" yasalaşması adına yoğun bir lobi faaliyetinde bulunmaktadır.