2025 LGS Tercih Süreci Başlıyor! MEB'den Tarih ve Kılavuz Açıklaması

2025 LGS tercihleri, Milli Eğitim Bakanlığı Liselere Geçiş Sınavı sonuçları sonrasında ön plana çıkacak. Sekizinci sınıf öğrencileri, aldıkları puanlara göre liselerini seçecek. Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler ve İmam Hatip Liseleri'nin taban puanları tercih sürecinde önemli bir etken olacak. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu yayımlanarak yerleştirme süreci başlayacak. Peki, 2025 LGS tercihleri ne zaman yapılacak? Tercih kılavuzu erişime açıldı mı? MEB LGS ekranındaki tüm detayları keşfedin!

2025 LGS Tercih Süreci Başlıyor! MEB'den Tarih ve Kılavuz Açıklaması

LGS tercih yapma süreçleri, bugün açıklanacak olan LGS sınav sonuçları nedeniyle merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı, LGS tercih kılavuzunu yayımlamasıyla birlikte, lise tercihlerinin yapılmasına zemin hazırlamış olacak. Öğrenciler, öncelikli olarak yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar için tercihlerini gerçekleştirecek. Öğrencilerin yerel yerleştirmeye dair tercihleri ise, kayıt alanlarındaki ilk 3 okulu seçerek toplamda en fazla 5 okul için yapılabilecek. LGS tercihleri ne zaman başlayacak? 2025 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı? İşte 2025 LGS tercih ekranına dair detaylar.

LGS TERCİHLERİ NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?

Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, aynı gün içinde yayımlanacak.

Tercih işlemleri ise 14 Temmuz'da başlayacak ve 24 Temmuz 2025 tarihinde sona erecek.

Yerleştirme sonuçları ve mevcut boş kontenjanlar 4 Ağustos 2025’te açıklanacak.

Yerleştirmeye yönelik ilk ve ikinci nakil tercih başvuruları ile sonuçları, 4-14 Ağustos 2025 tarihleri arasında duyurulacak.

VELİLER İÇİN LGS TERCİH REHBERİNE BURADAN ULAŞABİLİRSİNİZ

LGS SONUÇLARI YAYIMLANIYOR!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı kılavuza göre, sınav sonuçları, https://www.meb.gov.tr adresinden 11 Temmuz'da saat 10.00’da duyurulacak.

Aynı zamanda, öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta ile gönderilmeyecek. Kılavuzda, tercih süreci, lise türleri, nakil işlemleri ve yerleştirme süreçlerine dair önemli bilgiler yer almakta. Ayrıca, sıkça sorulan sorular ve öneriler de bu kılavuzda bulunuyor. Tercih kontrol listesi, okul türleri ve yerleştirme detaylarına da ulaşmak mümkün.

Fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, güzel sanatlar lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, spor lisesi gibi okul türlerine dair ayrıntılı bilgilere de kılavuzdan erişim sağlanıyor.

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu da yayımlanarak liselere yerleştirme süreci başlayacak.

ÖĞRENCİLERİN TERCİH HAKKI NE KADAR?

Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci kabul eden okullar ekranından tercih yapabilecek ve burada, kayıtta bulundukları alan dahilindeki ilk 3 okulu seçmek koşuluyla toplamda 5 okul tercih edebilecekler.

LGS TERCİH ROBOTU İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ

Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilmesi mümkün olacaktır.

Yerel yerleştirmenin ardından, öğrenci kabul eden okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler; arzu etmeleri durumunda merkezi sınavla öğrenci alan okullar kategorisinden en fazla 10, pansiyonlu okullar için ise 5 okul daha tercih edebilecekler. Böylece toplamda 20 okul seçme imkanı sunulmuş olacak.

Yerel yerleştirme tercih ekranının renk kodları;

Yeşil renk, "Kayıt Alanında" o öğrencinin ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları,

Mavi renk, "Komşu Kayıt Alanında" o öğrenci için ikamet adresine göre komşu alandaki okulları,

Kırmızı renk, "Diğer" olarak belirtecek olup, bu durum öğrenci için ikamet adresine göre kendi kayıt alanında ve komşu kayıt alanında olmayan, il içindeki diğer kayıt alanları ve il dışındaki okulları kapsayacaktır.

LGS TERCİHLERİ NASIL GERÇEKLEŞECEK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan "Tercih Süreci Veli Kılavuzu"na dayanan yerleştirme işlemleri; yerel, merkezi ve pansiyonlu okullar etrafında şekillenecek. Sınava katılmayan öğrenciler, yalnızca yerel yerleştirme aracılığıyla tercihlerini yapabilecek. Ancak bütün adaylar, öncelikli olarak "yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar" alanından tercih yapmak zorunda. Bu bölümde en az bir okul seçimi zorunlu olacak. Yerel yerleştirme süreçlerinde, kayıt alanından ilk 3 okulun seçilmesi kaydıyla öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek. Tercihlerde aynı okul türünden, yani Anadolu lisesi veya mesleki ve teknik Anadolu lisesi gibi en fazla 3 okul seçilebilmekte. Merkezi yerleştirmede ise, merkezi sınavla öğrenci alan okulların önceden belirlenmiş kontenjanları ve puan üstünlüğü göz önüne alınarak tercihlerin değerlendirilmesi sağlanacak. LGS puanıyla öğrenci kabul eden ülke genelindeki okullar tercih edilebilecek.