11 Temmuz Tarihinde Yaşanan Hayati Olaylar: Bugün Neler Oldu?

Temmuz ayının ortalarına yaklaşırken, 11 Temmuz'da kutlanan özel günler merak konusu oldu. Farklı ülkelerde çeşitli etkinliklerle anılan bu tarih, resmi tatil olarak da kabul ediliyor. Biz de 11 Temmuz'da gerçekleşen önemli olayları derledik. İşte bu tarihte dünyada kutlanan özel günler...

11 Temmuz Tarihinde Yaşanan Hayati Olaylar: Bugün Neler Oldu?

Temmuz ayının on birinci gününe ulaşılmış bulunuyor. Bu bağlamda 11 Temmuz tarihinde dünyada kutlanan anlamlı günler öne çıkıyor. Çeşitli etkinliklerle, dünyanın farklı yerlerinde belirli günler farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanmakta. Peki, "11 Temmuz hangi gün? Bugün dünyada hangi önemli gün?" İşte ayrıntılar...

11 TEMMUZ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), nüfusun 5 milyara ulaştığı tarihi olan "11 Temmuz 1987" tarihini, "Dünya Nüfus Günü" olarak tanımlamıştır ve bu tarihten itibaren her yıl kutlanmaktadır.

11 TEMMUZ'DA TARİHTE GERÇEKLEŞEN ÖNEMLİ OLAYLAR

1302 - Altın Mahmuzlar Savaşı sırasında, Flandre şehirlerinin çevresinde kurulan koalisyon ordusu, Fransa Krallığı ordusunu mağlup etti.

1346 - IV. Karl, Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'na kral olarak seçilmiştir.

1740 - Küçük Rusya (günümüzdeki Ukrayna) bölgesinde Yahudilere yönelik sürgünler yapıldı.

1789 - Fransız devrimci Lafayette, "İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi"ni Devrimci Millî Meclis'e sunarak önemli bir adım attı.

1859 - Charles Dickens tarafından kaleme alınan "İki Şehrin Hikayesi" adlı eser yayımlandı.

1895 - Auguste ve Louis Lumière, film teknolojilerini bilim insanlarına tanıttılar.

1921 - İrlanda Bağımsızlık Savaşı'nın ardından Kuzey İrlanda, İrlanda'dan bağımsızlığını elde etti.

1933 - Sümerbank, resmen faaliyetlerine başladı.

1939 - Emniyet Genel Müdürü Şükrü Sökmensüer, Hatay Valiliği’ne atandı.

1960 - Harper Lee'nin "Bülbülü Öldürmek" adlı eseri ilk baskısını gerçekleştirdi.

1960 - İdam cezasında yaş haddi kaldırıldı.

1962 - İlk defa, Atlantik ötesine uydu aracılığıyla televizyon yayını yapıldı.

1967 - Tuborg, Türkiye'de bira üretimine start verdi.

1971 - Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte, İsviçre asıllı piyanist Magdi Rufer, yazar Azra Erhat, Vedat Günyol ve Yaşar Kemal’in eşi Tilda Gökçeli gözaltına alındı.

1971 - Şili, bakır madenlerini devletleştirerek millileştirmeye gitti.

1975 - Eski Çin’in başkenti Şian’da, 2000 yıl öncesine ait kilden yapılan, gerçek boyutlardaki savaş donanımlı 6000 kişilik bir ordu bulundu. Toprak askerlerden hiçbiri diğerine benzememesiyle dikkat çekti.

1979 - Abdi İpekçi cinayetiyle ilişkilendirilen Mehmet Ali Ağca ve Yavuz Çaylan, yakalandı.

1982 - İtalya, İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda, Batı Almanya'yı 3-1 yenerek üçüncü kez FIFA Dünya Kupası'nı kazanmayı başardı.

1984 - Özel dershanelerin yeniden faaliyete geçmesine dair yasalar kabul edildi.

1991 - Halkın Emek Partisi Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın'ın cenazesinde yaşanan protestolar nedeniyle, Nusaybin, Lice ve Bismil esnafı kepenk kapatma eylemi gerçekleştirdi.

1992 - İzmir, 3. devlet üniversitesi olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile tanıştı.

1992 - Kapatılan Sosyalist Parti’nin yerine, İşçi Partisi kuruldu.

1994 - Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanlığı, PKK eylemleri nedeniyle er ve erbaşların terhis işlemlerini 4 ay süreyle erteledi.

1995 - Bosna Soykırımı kapsamında, Ratko Mladiç liderliğindeki Sırp ordusu, Srebrenitza’da bulunan Boşnakların canına kıydı. Srebrenitza Katliamı'nda yaklaşık 8000 Boşnak hayatını kaybetti.

2010 - İspanya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde düzenlenen Dünya Kupası'nda Hollanda'yı 1-0 mağlup ederek futbol tarihindeki ilk FIFA Dünya Kupası şampiyonluğunu kazandı.